Напишете дума/думи за търсене

Има ли бебета, които не обичат прегръдките?

Повечето бебета се чувстват добре от близкия контакт и топлината на майчината прегръдка.

Съвсем инстинктивно всеки родител взима на ръце детето си и го гушка, когато иска да го успокои. И в повечето случаи това действа. Има ли обаче бебета, които не обичат да са носени на ръце? Невероятно е за вярване, но да. Така че, ако вашето малко съкровище се тласка назад, когато го вземете, и започва да плаче още по-силно - няма повод за паника. Нормално е!

Да, още по-нормално е първият ви въпрос да бъде "какво се случва". Когато детето ви се опитва да се оттласне от ръцете ви, това може да предизвика различни чувства. Ако това ви се случи, оставете бебето в легълцето му и му позволете да проучва изражението на лицето ви, докато му говорите.

Бебетата обичат физиономиите. Научно доказано е, че тези от тях, които са прекарали дълго време с контакт "лице в лице", отвръщат с усмивка по-бързо и проговарят по-лесно. Полезно е да осъществявате точно такива дълги "разговори" със своето бебе. Когато то издаде звук, издайте и вие. Когато ви "отговори", продължете. Това е една чудесна алтернатива на успокояването чрез гушкане, а също така и хубав старт на процеса по проговаряне.

Наблюдавайте реакциите на бебето си и това какъв контакт предпочита. И все пак, от който и вид да спада, не пренебрегвайте напълно гушкането и целувките. Физическият контакт е важен, защото засилва връзката между майка и бебе. Ако вашето малко съкровище не обича прегръдките, балансирайте с докосване по време на бебешкия масаж, галене по главичката по време на къпане и проява на нежност във всички рутинни дейности, които извършвате като майка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ