Напишете дума/думи за търсене

Раждане под хипноза

Британският приц Уилям и съпругата му Кейт показват първородния им син Джордж пред медиите.

Херцогинята на Кеймбридж го избра заради тежка бременност

Когато съпругата на британския приц Уилям излезе с първородния им син Джордж през 2013 г. пред медиите за първа снимка на престолонаследника, предизвика вълна от възхищение. Кейт изглеждаше перфектна на стълбите на болницата, макар само преди 24 часа да бе родила. По същия начин тя се появи и със следващите им две деца, което накара любители на конспиративни теории да твърдят, че ражданията ѝ са били доста по-рано. Всичко обаче е държано в дълбока тайна, за да има време да се подготви за бляскаво представяне пред медиите.

“Няма да лъжа, беше леко ужасяващо”, призна наскоро откровено в интервю херцогинята на Кеймбридж. В него тя за първи път разкри, че е имала трудности при трите си бременности, които са я принудили да търси облекчение чрез самохипноза. Това е доста популярен метод в Англия, който съчетава техники за медитация, визуализация, релаксация и дишане. Целта е жената да се справи по-добре с болката по време на раждането.

38-годишната Кейт започва да се интересува от хипнораждане още през първите месеци на своята първа бременност, за да се избави от сутрешно продължително гадене. “Не ми беше лесно да се справя с това. Не можех да ям нещата, които трябва. Но е невероятно как детето взе всичко от моето тяло, от което се нуждае”, разказа херцогинята. Упражненията по медитация и дълбоко дишане, които научава в курсовете за раждане под хипноза, ѝ помагат да погледне по доста различен начин на момента на появата на детето. “Точно защото се чувствах толкова зле през цялата бременност, обикнах самото раждане. Знаех, че с него поне облекчението ще дойде веднага. Разбира се, не всеки има такава гледна точка, но тогава разбрах голямото въздействие на съзнанието върху тялото”, споделя съпругата на принц Уилям.

Всъщност правилно дишане се преподава във всички курсове за бременни. Жените се учат да вдишват дълбоко през носа и да издишват през устата, тъй като това има успокояващ ефект и помага за появата на бебето. При раждането под хипноза то се съчетава и с други методи, които карат родилката да се отпусне. Един от тях е визуализацията, при която тя си представя картини от бъдещето като нещо вече постигнато, за да изтласка от съзнанието си родилните болки. Например въобразява си как държи новороденото на ръце, усеща мекичката му кожа и бебешкия мирис. Медитацията пък помага да се фокусира точно върху процеса как детето се появява на бял свят и така да блокира всички разсейващи шумове и случващото се наоколо.

Смята се, че подобна самохипноза намалява чувството на страх и тревожност у родилката, въпреки че няма научни доказателства за това. Проучване на Асоциацията на британските акушерки през 2013 г. показа, че методът не действа при всички жени. Той е въведен във Великобритания през 40-те години на миналия век, но по-късно е бил забранен. Става популярен през последните години, след като някои известни личности споделят, че са потърсили алтернативни методи за облекчаване на родилния процес. Сред тях са актрисите Анджелина Джоли и Джесика Алба, а има твърдения, че и съпругата на принц Хари – Меган, е използвала подобни техники за появата на техния син Арчи.

Английският доктор Грантли Дик-Рийд е първият гинеколог, който стига до извода, че основната причина за силната болка по време на раждане е страхът. Той бил лекар по време на няколко военни конфликта и е имал възможност да наблюдава с каква лекота тогава жените дават живот на своите деца, напълно абстрахирайки се от случващото се около тях. Първата му книга по въпроса “Естествено раждане” излиза през 1933 г., а девет години по-късно се появява и втората - “Раждане без страх”, която се превръща в световен бестселър, въпреки че много негови колеги отхвърлят теорията му. С годините обаче някои от съветите му стават част от подготовката на жените за раждане, като например техниките за правилно дишане.

Днес вече курсовете по хипнораждане са много популярни в Англия. Признати са от Кралския колеж по акушерство и гинекология, но не са безплатни, тъй като общественото здравеопазване не ги смята за медицинска необходимост. Най-ниската цена е около 150 паунда и за нея бъдещата майка и нейният партньор получават две сесии за лекции и практически упражнения. Основното, което научават, е как да постигнат психическа и физическа релаксация по време на раждането. За целта те трябва да блокират натрапчивите и негативните мисли за болката и редица други тревоги, свързани с излизането на плода. Да се концентрират върху положително чувство, мисъл и ситуация. Затова адекватното участие на бащата е също важно. Той може да успокои майката чрез нежни думи, прегръдка и дори пускане на любима музика. Или пък нещо друго, което знае, че я прави щастлива. Идеята е да се постигне промяна в мозъчната активност и вниманието на родилката да се изтласка от усещането за болка. Тя да може да се отпусне толкова добре, че да постигне състояние, близко до съня. 

У нас през последните години също се говори за хипнораждане, но няма подготвени специалисти, които да обучават бъдещите майки. Причината е, че се изискват по-продължителна работа с жената и проникване дълбоко в нейното съзнание, което може да бъде извършено от психолог, а курсовете за бременни обикновено се водят от акушерки. Сред тях обаче има такива, които достатъчно добре развиват в лекциите си темата за раждане без страх. Това всъщност е доста ключово условие, тъй като е доказано, че страхът влияе на хормоналния баланс и забавя раждането. При уплаха се отделят повече от така наречените хормони на страха, тъй като при опасност те би трябвало да подготвят тялото за бягство. Тазовите мускули се свиват, дишането става учестено и родилният процес се затруднява.

Така че дори да не сте в състояние да постигнете самохипноза, всяка положителна нагласа към появата на вашето дете ще е от полза.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ