Напишете дума/думи за търсене

Приложение за смартфон открива жълтеница при новородените

СНИМКА: Pixabay

Приложение за смартфон, което анализира очите на новородените, ще може да открива навреме случаите на жълтеница, които се нуждаят от лечение, съобщава Франс прес.

Жълтеницата, наричана на латински иктерус, е болестно състояние, при което пожълтява кожата и бялото на очите. От нея умират годишно 114 хиляди бебета в глобален мащаб, а 178 хиляди биват инвалидизирани, предава БТА.

Разработеното от научния екип на "Юнивърсити колидж" приложение е в състояние да спаси много новородени от смърт. По думите на ръководителя на разработката Терънс Лън в много части на света акушерките определят на око дали бебето има жълтеница. Но този метод не е надежден, особено за новородените с тъмен цвят на кожата.

С използването на приложението за смартфони, тежките случаи няма да могат да минат незабелязани .

В рамките на тестовете 37 пеленачета са били фотографирани със смарфони. Снимките им след това са били обработени така, че да се премахнат грешките от околната светлина. Пожълтяването на очите им е получило количествена оценка със специален алгоритъм, така че да се определи нивото на жълти жлъчни пигменти в кръвта. По този начин е могло да бъдат определени кои случаи са за лечение, и кои не, които съставляват обикновено 60 процента.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ