Напишете дума/думи за търсене

Учени: От хормоналната контрацепция жените оглупяват

Снимка: Pixabay

Хормоналните контрацептиви могат да повлияят негативно на успеха в кариерата и обучението на жените, показва изследване на учени от Тексаския християнски университет, цитирано от "Дейли мейл".

В хода на експеримента участничките, приемали противозачатъчни, са показали по-слаби резултати на тестовете и при задачите за решаване на елементарни и сложни проблеми, за разлика от жените, които не пият хапчета против забременяване.

Предишни изследвания показват връзка между хормоналната контрацепция и промените във функциите на мозъка в областите свързани с мотивацията, емоциите и вниманието. Експертите обаче подчертават, че именно заради контрацептивите жените постигат по-високи успехи в различни области, предаде offnews.bg.

През бременността и раждането, както и в процеса на отглеждане и възпитание на поколението, жените са се ограничавали от солиден обем свободно време и интелектуални ресурси, необходими за реализирането на различни по вид задачи.

Новото проучване показва, че контрацептивите лишават жените от настойчивост - качество крайно необходимо за успех в много области. Колкото по-дълго са вземали въпросните таблетки участничките в експеримента, толкова по-бързо капитулирали пред решението на една или друга задача.

Друго изследване показва, че таблетките на хормонална основа са свързани с най-важните структурни и функционални различия в тези области на мозъка, които са свързани с изпълнителските функции и когнитивния контрол на поведението, пише още изданието.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ