Напишете дума/думи за търсене

Витамините, нужни за нормалното развитие на очите при деца от 3 до 7 години

Здравите очи и доброто зрение са от решаващо значение за психическото и физическото развитие на детето, подчертава доц. д-р Виолета Чернодринска, управител на Детската болница "Визус"

Както децата растат и се променят от година на година, така и очите и зрението им търпят промени. Това са най-важните години за правилното и пълноценно развитие на зрителните пътища в мозъка, бинокуларното и стереозрение, конвергенцията и акомодацията (фокусиране на предмети на близо).

На тази възраст често се откриват далекогледство (хиперметропия), късогледство (миопия), или астигматизъм (роговица с неправилна форма). При всички тези проблеми трябва да се сложат очила НАВРЕМЕ, за да се избегне развитието на „мързеливо око“ (амблиопия). „Мързеливото око“ се лекува успешно, ако се диагностицира и лекува навреме, преди състоянието да стане необратимо. За предпочитане е преди десетгодишна възраст.

Тъй като децата на тази възраст не винаги могат да ни кажат, че имат проблеми със зрението, важно е да сме наясно със следните признаци:

• Кривогледство;

• Зачервяване на очите след продължително гледане наблизо

• Кратък период на внимание със зрителни задачи

• Държат материалите за четене много близо до лицето.

• Държат си главата на една страна.

Препоръки

Ако нещо ви притеснява със зрението на вашето дете е най-добре да го заведете на Детски Очен Лекар. Опитните детски офталмолози, могат да открият проблема и при най-малките бебета.

Във възрастта между 3 и 7 години детето има най-голяма нужда от храни и витамини осигуряващи нуждите на очите и мозъка за развитие на зрението.

Най-важните хранителни вещества за здравето на очите включват:

Витамин С

Витамин С е не само мощен антиоксидант, но също така спомага за образуването на колаген. Колагенът е важен градивен елемент за много структури на окото, включително роговицата, склерата, увеята, хориоидеята и стъкловидното тяло.

Храни богати на витамин С:

• Плодове - киви, лимони, портокали, ягоди,

• Зеленчуци - зеле, спанак, брюкселско зеле и броколи.

Витамин А

Витамин А е необходим както за правилното функциониране на ретината, така и за поддържането на здравето на повърхностните слоеве на окото - роговицата и конюнктивата. Недостигът на витамин А може да доведе до нощна слепота, както и на силна сухота на очната повърхност. Витамин А може да се намери в различни животински продукти (черен дроб, тлъста риба, яйца), зеленчуци (сладък картоф, зимни тикви, кале, яки) и плодове (манго, канталупа).

Витамин Е

Витамин Е също е мощен антиоксидант и е изключително полезен за здравето на очите. Той помага да се поддържа прозрачността .

Хранителните източници на витамин Е включват:

• Ядки и семена- бадеми, борови ядки, слънчогледови семки, лешници.

• Масла- пшеничен зародиш, авокадо, лешник

• Риба - сьомга, пъстърва.

• Плодове- авокадо, манго

Селен

Селенът е микроелемент, с антиоксидантни свойства необходим за зрението. Селенът помага при усвояването на витамин Е.

• Зеленчуци- спанак, печен боб.

• Животинските източници - риба тон, пуйка, телешко месо.

Цинк

Цинкът е важен минерал, необходим за поддържане на зрението. Намира се във високи концентрации в макулата. Макулата е частта от ретината, отговорна за зрителната острота и цветоусещането.

• Хранитени източници на цинк: говеждо месо, боб, кашу.

Антоцианините

Антоцианините са растителни хранителни вещества, също с антиоксидантно действие. Много полезни за зрението

• Плодове- горски плодове, червено грозде, нар, череши, сливи

• Зеленчуци- червено зеле, червен лук, патладжан

DHA

Децата в невербална възраст се нуждаят от достатъчен прием на изключително полезните омега-3 мастни киселини и ейкозапентаенова киселина (EPA),

• Рибено масло, сьомга.

• Храни на растителна основа- чиа, брюкселско зеле, орехи.

Препоръки

Правилното хранене е най-добрия начин за набавяне на всички полезни за очите витамини, но не винаги децата получават достатъчно хранителни вещества само с храната. Имайки предвид качеството на повечето продукти по магазините и съмнителните им съставки давайте на децата си допълнително витамини под различна форма. Това е особено важно в сезоните с повишен риск от грип и при пренатоварване на зрението при прекомерно гледане в телефона.

Препоръчителни са мултивитамини, които съдържат не само обичайните витамини за повишаване имунитета на децата, а и тези, в които са включени и витамините полезни за очите и зрението.