Напишете дума/думи за търсене

Грижа за детското зрение при дълго гледане на компютър

Храната и витамините в училищна възраст са изключително важни за детското зрение, споделя доц. д-р Виолета Чернодринска, управител на Детската болница "Визус".

В училищна възраст, изискванията към детското зрение се увеличава многократно- четене, писане, компютър и дъска. Дори физическото възпитание и спортът изискват силно зрение. Ако здравето на очите не се поддържа добре, детето може да се почувства уморено, да има проблеми с концентрацията и да има проблеми в училище. В тази възраст се проявява и ученическото късогледство, спазъм на акомодацията, CVS синдром.

На този етап от детството правилното хранене продължава да е много важно за здравето на очите. Храни, богати на витамини А, С и Е, цинк, селен и антоцианини, както и омега-3 мастните киселини, DHA и EPA, трябва да бъдат съществена част от диетата на ученика.

Съществува обаче допълнителен фактор, който трябва да се вземе предвид и да се предпази от - цифрови технологии и непрестанното излагане на синя светлина.

Лутеин

Лутеинът е мощен антиоксидант, известен още като каротеноиден витамин. Действа като естествен светлинен филтър за очите, като ги защитава от ултравиолетовите лъчи, от т. нар. ” синя светлина” , излъчваща се от екраните на мониторите и от вредните свободни радикали. Благоприятства за защитата на цялата ретината и се грижи за общото здраве и функции на очите, за по - ясно и остро зрение и намалява симптомите на фотофобия. Влияе структурно и функционално върху ретината, като увеличава оптичната плътност на пигмента в макулата и намалява главоболието, умората на очите и напрежението.

Лутеинът е подходящ при висока степен на късогледство, далекогледство и астигматизъм, както и за хора прекарващи дълго време пред монитори.

Храни богати на лутеин са:

• БОРОВИНКИ, грозде, киви,.

• зелени листни зеленчуци, броколи, спанак, тиквички, зеле

• яйчен жълтък,

• царевица.

Препоръки

Идеалният мултивитамин трябва да съдържа витамини А, В комплекс, С и Е, цинк, селен, лутеин и омега-3 мастна киселина. Препоръчителната доза е два месеца приемане на мултивитамин и два месеца почивка.