Напишете дума/думи за търсене

Изследване: Нормалното раждане е безопасно за 90% от жените с цезарово сечение

СНИМКА: Pixabay

Естественото раждане е възможно при 9 от 10 жени, които преди това са преминали през цезарово сечение с предишна бременност, сочи изследване.

Много жени се притесняват от нормалното раждане след такова с операция, защото имат опасения за разкъсване на белега. 

Проучване обаче показва, че при 91% от 471 жени естественото раждане е минало успешно. Едва при три жени се е получило разкъсване, което може да причини силно кървене, предава "Дейли мейл".

"Здравните специалисти трябва непрекъснато да консултират бременните за рисковете и ползите от всеки тип раждане, за да могат майките да правят осъзнат избор", коментира един от авторите на проучването - японският специалист д-р Канаме Уно.

Близо 3 на всеки 10 жени във Великобритания раждат с цезарово сечение.

Повторна хирургическа намеса при следваща бременност също може да доведе до усложнения - като силно кървене, инфекция и кръвни съсиреци.

Конкретното проучване разкрива, че от 735 дами 471 избират да родят по естествен начин, което е почти 2/3. Всички от тях имат поне едно предишно цезарово сечение, а някои и две.

При 430 от майките нещата протичат съвсем нормално.

"Потенциален риск за вагинално раждане след предходно цезарово сечение е разкъсване на матката", коментира д-р Уно. "Въпреки това ражданията с цезарово сечение носят риск от кървене, инфекция и други усложнения.“

"Важно е да се осъзнае, че винаги е по-добре да се избягва цезарово сечение, когато е възможно, заради рисковете, които крие самата операция като кръвни съсиреци, инфекция", добавя той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ