Напишете дума/думи за търсене

Пухкав великденски козунак

Необходими продукти:

4 яйца

25 гр. прясна мая

125 мл прясно мляко

150 гр. захар

около 700 гр. брашно

127 гр. разтопено краве масло

2 с.л. есенция от ром

2 пакетчета ванилия

стафиди

За намазване и поръсване:

1 белтък

филирани бадеми

захар

Начин на приготвяне:

Продуктите за козунака се изваждат от хладилника минимум 1 час преди започването. Стафидите се накисват в гореща вода за 10 минути, след което се отцеждат и се подсушават добре. Маята се размива в топлото мляко заедно с 2 с. л. захар и 2 с. л. брашно.

Сместа за се разбърква и се покрива. Оставя се настрани за 10 минути. Брашното се пресява в голяма купа и по средата се оформя кладенче. В отделна купа яйцата се разбиват с останалата захар и есенциите, след което се добавя и охладеното масло. Всичко се разбърква още веднъж и се изсипва в кладенчето. Прибавят се шупналата мая и оваляните в брашно стафиди.

Омесва се гладко тесто, като се меси около 10 минути.
Тестото се оставя в намаслена купа. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 30-40 минути или докато увеличи обема си два пъти. Втасалото тесто се премесва и се разделя на 3 еднакви части. Парчетата тесто се оформят на дълги фитили, като всеки един фитил се усуква. Така подготвените фитили се преплитат на плитка, след което се завиват на венец.

Козунакът на конци се прехвърля внимателно в дълбока, кръгла, намаслена и набрашнена тава. Покрива се и се оставя да втасва 30 - 40 минути или докато изпълни формата. Фурната се загрява на 180 градуса. Втасалият козунак се намазва с разбит белтък. Поръсва се с допълнително захар и филираните бадеми. Козунакът се пече 40 - 50 минути, като се следи да не загори отгоре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ