Напишете дума/думи за търсене

Учени: Предаването на Ковид-19 при бременност е рядкост, но е възможно

СНИМКА: Pixabay

Предаването на новия коронавирус на фетуса по време на бременността е възможно, но е рядкост, заявиха китайски учени, цитирани от Франс прес.

Специалистите проследили здравословното състояние на 33 бременни в град Ухан, където за пръв път бе идентифициран новият коронавирус.Те констатирали, че само три бебета, т.е. 9 процента от новородените, били заразени при раждането си.

"Тъй като стриктни процедури за контрол и превенция на инфекция бяха въведени по време на ражданията, е възможно щамове на новия коронавирус в горния респираторен апарат и ануса на новородените да са с майчин произход", уточниха учените.

Трите заразени деца са момченца, родени с цезарово сечение, тъй като майките ми били засегнати от пневмония, свързана с новия коронавирус. Едното дете е родено преждевременно, в 31-ата седмица от бременността. Другите две бебета имали треска, а едното от тях - пневмония. Те постъпили в интензивно отделение и на 6-ия ден резултатите от тестовете им били отрицателни. Преждевременно роденото бебе било засегнато от пневмония, затруднено дишане и септицемия. То било лекувано в интензивно отделение и на 7-ия ден тестът му бил отрицателен. И трите бебета оцелели, предава БТА. 

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ