Напишете дума/думи за търсене

Рецепти, подходящи за деца

Оризова каша с горски плодове и кокосово мляко
Кокосовото мляко е богато на витамини от групата В, С и Е, които подсилват имунната система.

Необходими продукти:

3 порции
200 г горски плодове (може и замразени)
150 г ориз
200 мл кокосово мляко
кафява захар на вкус
сок от лайм

Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза в 350 мл вода на минимален огън под капак за 20 мин. прибавете малко кафява захар и кокосовото мляко. Разбъркайте и варете още 20 мин. През това време размразете горските плодове (ако са замразени) и поръсете с кафява захар и сок от лайм.
2. Разбъркайте плодовете с ориза. Свалете от огъня, захлупете и оставете за 3 - 4 мин. Поръсете с настъргана кора от лайм и поднесете веднага.

Домашни бонбони „Рафаело”
Предлагаме ви домашен вариант на любимите на всички деца бонбони. Рикотата е богата на калий, калций, фосфор и селен - вещества, които са полезни за костите и мускулите.

Необходими продукти:
4 порции
300 г рикота
80 г фруктоза (натурална плодова захар)
150 г коксово мляко
100 г кокосови стърготини
80 г сушени боровинки
плодове за сервиране

Начин на приготвяне:

1. Нарежете на ситно сушените боровинки. Разбъркайте рикотата с фруктозата, кокосовото мляко и кокосовите стърготини до хомогенно състояние. Прибавете боровинките и разбъркайте.
2. Оформете бонбони, сложете в подходящ съд и сервирайте, гарнирани с тънки резени пресни плодове.

Гъбена супа с патладжани

Гъбите са едни от най-полезните растителни източници на протеини, а патладжаните оказват положително въздействие на мозъчната дейност.

Необходими продукти:

6 порции
50 г сушени бели гъби
2 патладжана
2 картофа
2 глави лук
1 малка връзка магданоз или копър
2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:
1. Накиснете гъбите в 2 л топла вода за 1 час. Прецедете (запазете водата), измийте и нарежете на сламки. Върнете гъбите във водата, в която са киснали и варете на слаб огън 20 мин.
2. През това време загрейте фурната на 200°С. Сложете лука и патладжаните, нарязани на кубчета, в тава, покрита с хартия за печене, поръсете със зехтин и изпечете за около 20 мин.
3. Обелете картофите, нарежете на кубчета и сварете в гъбения бульон за 20 мин. Прибавете патладжаните и лука и варете още 10 мин. Сложете магданоза (или копъра), нарязан на ситно, захлупете и оставете за 5 - 10 мин.

Морковено-оризови кюфтенца
Освен че са полезни за очите, морковите съдържат вещества, които защитават нежната детска кожа и се борят с инфекциите.

Необходими продукти:
6 порции
300 г моркови
1 глава лук
100 г ориз
3 скилидки чесън
30 г галета
растително масло
20 г царевично нишесте (или брашно)

Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза в 250 - 300 мл вода. Нарежете на ситно лука и задушете в растително масло, докато омекне. Прибавете настърганите моркови, захлупете и гответе до омекване на морковите, като от време на време разбърквате. Свалете от огъня и оставете сместа да изстине.
2. Разбъркайте задушените зеленчуци с ориза, добавете минатия през преса чесън и нишестето (или брашното). Оформете кюфтенца, оваляйте в галета и изпържете от двете страни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ