Напишете дума/думи за търсене

Кога ще проговори бебето?

Вашето бебе ще проговори, но това ще стане на етапи. Първо ще започне с въздишки и възклицания, които ще бъдат последвани от съгласни звуци.

Ще се появят обичайните срички като „ма-ма“, „та-та“ и др., които в крайна сметка ще се комбинират в думи. Все пак имайте предвид, че на малчугана ще му трябва малко време преди да свърже изречените звуци с истинското им значение. Може да подпомогнете този процес, като говорите с детето си във всеки удобен момент.

Според последни проучвания, комуникационните умения у бебетата се надграждат, когато родителите им дават сигнали, че са на прав път. Например, ако малчуганът започне да изговаря сричката „топ“, го насърчете. Покажете му топката, за да започне да си играе с нея. По този начин по-лесно ще започне да свърза думата топка с правилния предмет. Има и други начини да насърчите бебето си да проговори.

Вземете му плюшени играчки животинки. Играейки си с тях, постоянно му обяснявайте: „Това е конче, а това е куче. То прави „бау-бау“. Не пропускайте да опишете традиционните характеристики на животните. Кончето има дълга черна грива, а кучето е на черно - бели петна. Гледайте в очите детето си, докато изговаря звуци или срички. Усмихвайте му се и му отговаряйте. Така ще го накарате да се почувства специален, защото това, което се върти в главата му (независимо че няма как да знаете какво е то) изглежда важно за вас.

Забележите ли, че малчуганът несъзнателно имитира звуци, които сте казали, ги повторете няколко. За бебето ви това е доста вълнуващо. По този начин насърчавате практиката му на вокализация, като в същото време го учите, че звуците не са средство за забава, а начин на комуникация. Наострете слуха си. Така ще може да чуете какво наистина се случва около вас, а какво по-добро от това да го обясните на детето си. Например: „Слушай, така котето мърка“ или „Така звучи приближаваща кола, която намалява скоростта си“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ