Напишете дума/думи за търсене

Близо 200 000 лв. дава общината във Варна за ин витро процедури и лечениe на граждани

Родените деца след инвитро процедура са над 2 хиляди общо.

Варненските общински съветници проведоха първо онлайн заседание на ресорна комисия днес. Финансови помощи в размер на близо 190 000 лв. гласуваха съветниците от ПК „Здравеопазване“ бяха гласувани на него, съобщиха за "24 часа" от пресцентъра на местния парламент. То ес проведе дистанционно чрез онлайн приложението Google meet.

Единодушно всички членове на комисията дадоха съгласието си 40 двойки с репродуктивни проблеми да бъдат подпомогнати със средства от общинския инвитро фонд на обща стойност 116 000 лв. Осем от молбите бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на Правилата за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Варна.

Общинските съветници одобриха също еднократни помощи за лечение на 184 варненци на обща стойност 73 150 лв. На 138 души беше отказана помощ, тъй като тъй като не отговарят на изискванията за подпомагане. На днешното заседание членовете на комисията изказаха своята благодарност към хората, които са на първа линия в битката с COVID-19. „Благодарим на всички, не само на лекарите и медицинските работници, но и на полицаите, доброволците на другите активно участващи, за усилията, които полагат в условията на пандемията. Огромна признателност за тяхната всеотдайност, ангажираност, неуморна работа“, изтъкнаха общински съветници.

Предвижда се след Великден да се проведе второ онлайн заседание на ПК „Здравеопазване“, на което да бъдат дискутирани въпроси, свързани с общинските ДКЦ-та и болници. Членовете на комисията ще обсъдят възможностите за подпомагане на лечебните заведения не само със средства за закупуване на предпазни материали, дезинфектанти и други необходими стоки. Обмисля се също финансово стимулиране на персонала в общинските здравни заведения, които отчитат между 30 и 70% спад в приходите. Другата важна стъпка, която предстои да бъде предприета, е одобряване на пакет от мерки за справяне с последствията от кризата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ