Напишете дума/думи за търсене

Щъркелът Гошко донесе 10 бебета в Смилян

Щастливият вестоносец гордо позира за снимка

Идва всяка пролет в родопското село

Хващат му риба и я пускат в любимата му локва

Десет бебета донесе тази пролет в Смилян щъркелът Гошко. Талисманът на родопското село идва всяка година с края на зимата, за да донесе радост, щастие и увеличаване на местното население, което е едно от малкото, прочуло се с положителния си прираст у нас.
„Всички очакваме Гошко с голямо вълнение с пукването на пролетта. Само за тази година той ни ощастливи с 10 пеленачета. Надяваме се до края на годината да станат поне 30“, сподели пред „България Днес“ кметът на китното балканско село Чавдар Червенков.

Смилян освен красиво е и развиващо се родопско село
Смилян освен красиво е и развиващо се родопско село

Мъжкият екземпляр се е превърнал от години в талисман на селото и появата му е знак за плодородие и нов живот. Затова и хората се грижат за Гошко, като му хващат риба и я пускат в любимата локва на щъркела в селото, откъдето той я хваща с дългия клюн и се храни.
„Само той идва тук, даже не пуска други свои събратя. Явно си пази територията и дори прогони двойка щъркели. Животинският свят е необятен“, допълва Червенков.
В Смилян няма нито един заразен с коронавирус, а голямата част от родопчаните спазват разпоредбите на оперативния щаб за носенето на маски, отстояние и изолация. „Имаме дърводелски цехове и шивашки такива, които започнаха производството на маски. Има работа и така трябва да бъде, защото Смилян е естествен средищен център на няколко околни села и от развитието му зависят и те“, разказа още пред вестника кметът.

Чавдар Червенков
Чавдар Червенков

В селото се провежда традиционният празник на смилянския фасул, който по календар е последната събота на октомври. „Има време и дано дотогава мине епидемията със заразата, за да успеем да го проведем. Най-важно е да не се разболяват хора и Гошко да продължава да ни носи бебета“, сподели Чавдар Червенков.
През 2018 г. в Смилян са се родили 22 деца, предходната 2017-а бройката на новородените е била 29. Над 90 са малчуганите в детската градина, а в училище се обучават 130 деца.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ