Напишете дума/думи за търсене

Новата болест при децата - причинена от коронавируса

Персоналът на британска болница ръкопляска на Катрин, Стюарт и дъщеричката им Руби, които се излекуваха от коронавирус в град Блекпул.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Повечето засегнати в Англия са затлъстели, САЩ също бият тревога

Новата мистериозна болест, за която бе съобщено, че поразява деца във Великобритания, Италия и Испания, се дължи на коронавируса. Това е установило първото британско проучване по въпроса, направено на база осем случая, които са лекувани в лондонската детска болница “Евелина” в средата на април.

Децата на възраст от 4 до 14 години е трябвало да бъдат вкарани в реанимация, след като са развили тежко вътрешно възпаление, придружено с треска, обрив, болки в крайниците, повръщане и диария.

Седем от децата са били с показатели на клинично затлъстели, а шест са от етнически произход – азиатски и чернокожи. Макар заболяването да ги е засегнало по различен начин,

общото при всички е

възпаление на сърцето

и кръвоносните съдове.

Освен това всички са реагирали положително на тестове за вирусни антитела, което означава, че вероятно са имали COVID-19 по-рано, без да покажат симптоми.

Почти всички обаче са дали отрицателен резултат на тест за активен коронавирус, което кара учените, извършили изследването, да смятат, че симптомите са част от забавен имунен отговор на инфекцията при децата.

В болницата, където е направено изследването, по-късно са лекувани още 12 малки пациенти в тежко състояние.

И макар тези случаи все още да са сравнително малко, британските власти ги разглеждат като изключително сериозни, тъй като по думите на министъра на здравеопазването Мат Ханкок те са довели и до смърт.

Междувременно здравните власти в Ню Йорк съобщиха, че са регистрирали 64 деца с новата болест и

призоваха болниците

незабавно да докладват

за всеки пациент

с подобни симптоми.

Американските лекари също смятат, че възпалителният синдром при малчуганите е потенциално свързан с COVID-19. Според тях заболяването все още е рядко, но се увеличава, протича тежко и около 20 деца е трябвало да бъдат лекувани в реанимация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ