Напишете дума/думи за търсене

След 2 седмици ще е ясно дали се отварят детските градини

Кирил Ананиев Снимка: Архив

Ще минат поне още 2 седмици, докато стане ясно дали ще бъдат отворени детските градини. Това каза здравният министър Кирил Ананиев по време на обсъжданията на Закона за здравето, с който се поставят мерки след излизането от извънредното положение. „Дискусия се води в правителството и в кризисния щаб. От началото на май децата в много държави членки на ЕС тръгнаха на детска градини. Рабрали сме се да гледаме какво ще се случи там и ни трябват поне 2 седмици, за да направи съответния анализ“, заяви Ананиев.

Комисията подкрепи редица предложения за помощ на селското стопанство. Безработните на месечни помощи могат да сключат трудови договори за сезонна селскостопанска работа за срок от 14 дни месечно. С това предложение управляващите очакват да се помогне както за безработицата, така и на земеделците, които ще изпитат трудност да си приберат продукцията.

„Даваме възможност на безработните лица да получават доходи, а от друга страна на земеделците да си осигурят прибираане на реколтата. Тази мярка ще даде възможност на земеделските стопани да си осигурят работна ръка. Неприемането й ще доведе до това да има българско производство на плодове и зеленчуци, но да няма работна ръка за прибирането на им“, каза председателката на комисията по земеделието Мария Белова, която бе гост на заседанието. Общо 574 са сезонните трудови договора у нас, които са сключени от началото на извънредното положение, посочиха от социалното министерство.

„От 1 юни плажове трябва да бъдат подготвени за псетители. Има 150 договора за концесии и намеми. Това е работа, която трябва в 2 седмици да подготвим. С министър Ананиев сме уточнили и указанията, които ще публикуваме“, каза министър Ангекова, след като комисията подкрепи и всички промени на управляващите в помощ на туризма.

Между двете четения депутатите записаха в законопроекта, че през летния сезон тази година цените за чадъри и шезлонги трябва да са поне с 50% по ниски от тези през 2019 г., а концесионерите, които не се съобразят с това изискване, търпят имуществена санкция на 50 хил. лв., при повторно нарушение и до 100 хил. лв., искат още от ГЕРБ. Може да се намали броят на спасителите до един на пост, за да се облекчат разходите на концесионерите.

Закона за здравето и всички мерки, залегнали в него за излизане от кризатата заради коронавируса, ще се гласуват утре на второ четене на извънредно заседание на парламента от 13 часа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ