Напишете дума/думи за търсене

230 деца в Европа заболели от новия възпалителен синдром

Медицинска сестра с маска за първи път дава недоносено бебе на майка му в английския град Бърнли.

Около 230 деца в Европа страдат от нов възпалителен синдром. Смята се, че той е свързан с коронавируса SARS-CoV-2, съобщи “Дойче веле”, като се позовава на Европейския център по профилактика и борба със заболяванията (ЕЦПКЗ), базиран в Стокхолм. Случаи на заболяването са регистрирани в най-малко 7 страни - САЩ, Великобритания, Италия, Франция, Испания, Швейцария, Австралия. Съобщава се за два случая на деца, починали от тежкия синдром - един във Великобритания и един във Франция.

СЗО е разработила предварителна дефиниция на болестта, възприемайки наименованието педиатричен възпалителен мултисистемен синдром (ПВМС). Шефът на организацията призова лекарите от цял свят да проявят повишено внимание към тези случаи и да съдействат за по-детайлно изучаване на синдрома, напомнящ рядката болест на Кавазаки.

“Засега връзката между SARS-CoV-2 и тази нова клинична картина на мултисистемно възпаление още не е установена, въпреки че е вероятна”, посочват експертите от ЕЦПКЗ. Проучва се също дали ПВМС е ново заболяване, или разновидност на болестта на Кавазаки, която също е педиатричен мултисистемен възпалителен синдром.

Досегашните епидемиологични изследвания показваха, че децата са по-малко податливи на COVID-19. Само 2,1% от лабораторно потвърдените случаи са при деца от 0 до 14 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ