Напишете дума/думи за търсене

Кметове се втурнаха да чистят детските градини, отварят ги във вторник (Обзор)

Дистанция ще се спазва между отделните групи в детската градина.

- Заниманията ще са предимно на двора

- Министър моли родителите

децата да си останат вкъщи,

38% готови да ги заведат

- В София няма да излизат

в лятна ваканция

Детските градини ще възстановят работата си от 22 май, първи ще отворят врати частните, а до 1 юни - и останалите. Това стана ясно от брифинг на министрите на образованието и на здравеопазването Красимир Вълчев и Кирил Ананиев.

Откриването им ще става при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, противоепидемичните мерки и осигуряване на безопасна и здравословна среда за децата. На кметовете се възлага да създадат организацията според спецификата на общината, а двамата министри ще съгласуват мерките. Няма да важи изискването да се предостави медицинска бележка за всяко дете, за да няма струпване на хора пред лекарските кабинети.

При постъпването в първия ден на входа

ще се мери

температурата

с живачен

термометър,

а не с дистанционни, защото не дават точна оценка, обяви Ананиев. Родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, за да е ясно, че те доброволно, по лично желание водят детето. Няма как учителката и децата от групата да спазват дистанция - протоколите на останалите държави също не я залагат, но такава ще има между отделните групи, персонала и родителите, обясниха двамата министри и членовете на националния оперативен щаб. Родителите ще държат в течение ръководството на детската градина за състоянието на детето им.

Хронично

болните деца

също могат

да се върнат

в градината, ако семействата преценят. Родителите трябва да попълнят декларация, че поемат отговорността и съзнават риска, обясни какъв ще е редът в столицата зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов.

“Апелираме към родителите, ако могат, децата да останат вкъщи. Най-сигурната и безопасна среда е в дома. Въпреки че вземаме решение за отваряне на детските градини и ясли, не препоръчваме на родителите, ако имат друга възможност, да пуснат децата си”, призова министър Вълчев.

Според проучване на МОН 38% от родителите са готови веднага да пуснат децата, но около 30% се колебят и чакат какво ще кажат специалистите. За София било вероятно около 2/3 от децата да се върнат.

Очаква се групите да са средно с 10-11 деца, а в най-големите градове - между 12 и 18. Традиционно децата в градините намаляват след 1 юни. Средната посещаемост през лятото пада до 50%, напомни Вълчев.

В по-голяма част от времето децата ще са навън, като дворовете ще се дезинфекцират с най-добрите препарати. Препоръката е да не се използва обществен, а личен транспорт при воденето на малките.

Няма как всички учителки и лелки да бъдат тествани, но ще се направи извадка от 1000 души, обясни здравният министър.

От няколко дни тече подписка от работещи в градини да не се отварят.

Едва 10% от

персонала

заявява, че не

би се върнал

на работа, посочи Вълчев. “Всеки има право да заяви отпуск. Няма проблем да обезпечим с персонал провеждането на процеса на възпитание в детските градини. Ако в краен случай един учител не дойде на работа сутрин, имаме помощник-възпитател, който временно може да поеме. Може да се повика временно и заместващ учител. Най-лошата хипотеза е половин ден образователен процес в някоя детска градина”, обясни той.

Часове след изявленията на двамата министри от общините обявиха готовност да отворят градините и яслите. В София това ще стане на 26 май - първия работен ден след почивните дни. Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки, а на помещенията - 4 пъти на ден. Всички здрави деца имат право да посещават градината, обяви кметът Йорданка Фандъкова във фейсбук. Директорите ще получат инструкция за организацията на работата, ще се осигури дистанция между групите, ще се увеличи времето за занимания навън, допълва тя. Посещенията на родители вътре остава забранено, както бе и преди затварянето. Общината ще извършва периодични проверки.

“Очакваме от МОН декларацията, която трябва да попълни всеки родител, който иска детето му да посещава детска градина. Тя ще бъде качена на сайта на общината, както и на детските градини, за да може да се попълни предварително”, пояснява още Фандъкова и напомня, че лекарите нямат притеснения за здравето на децата, но те могат да предават вируса на своите родители, баби и дядовци.

Вариант тази година детските градини в София да не минават на летен режим на работа обсъжда общината, обяви зам.-кметът Чобанов. Обикновено остават дежурни, идеята сега е всички 200 градини и филиалите им да работят като компенсация към родителите.

Част от детските градини и ясли вече са тествали по-възрастните служители и тези със съпътстващи или хронични заболявания. По думите на Фандъкова директорите ще организират поетапно тестване и на останалите. Тя чака от тях до петък след разговори с родителите приблизително точен брой на децата, които ще посещават. До 26 май всички дворове ще бъдат окосени и обработени против кърлежи.

Детските градини и в Бургас отварят на 26 май, като в една група ще има най-много по 16 деца, съобщи кметът Димитър Николов. “Времето дотогава ни е необходимо, за да извършим PSR тестове на близо 900 служители в детските градини и ясли. Нека родителите са спокойни, че няма нужда да правят в медицинско заведение необходимото микробиологично изследване, което се изисква след дълго отсъствие на дете. Такова ще извършим ние с нашите медицински сестри на място и то ще е безплатно”, каза още Николов.

Според проучване на общината 48% от родителите имат готовност да пуснат децата си.

Косенето на дворовете и обработката срещу кърлежи ще приключи до понеделник. Детските градини на Бургас седезинфекцират с иновативен нанопрепарат, който има 1 г. действие.

Медицинският

персонал от

училищата

отива в

градините,

които заедно с яслите и млечните кухни отварят на 26 май в Пловдив, съобщи зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Дотогава се оправят дворовете, поръчва се храна и се прави инвентаризация. Първоначалното намерение на пловдивската управа беше за поетапно отваряне, но се преценило, че е най-добре всичките 52 градини и 15 ясли да заработят от вторник.

Отваряме всички детски градини и ясли на 26 май, написа във фейсбук и кметът на Велико Търново Даниел Панов. Чисти се от вчера, освен дезинфекция 4 пъти дневно на помещенията се предвижда

играчките да се

минават поне по

два пъти на ден, а тези, при които дезинфекцията е невъзможна, да не се дават на децата.

За деца с хронични заболявания или специални образователни потребности е необходима предварителна консултация с личния лекар, указват от търновската община. Очакванията са да се завърнат общо към 40% от децата, ограничения за бройката по градини засега не се поставят.

Стара Загора пък ще отвори градините още на 25 май, въпреки че по закон за учителите денят е неприсъствен, съобщи за “24 часа” зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя очаква, че групите няма да бъдат пълни. 58% от родителите искали да върнат децата си на занимания, сочи предварителното проучване. Почти всички градини работили дистанционно през двата месеца, само малчуганите от първа група не са били ангажирани, отчете Сотирова и похвали родителите за активното им включване.

При яслите обаче било нужно повече време за подготовка и те ще отворят от 1 юни.

За Деня на детето ще посрещнат възпитаниците си градините в Пазарджик, дотогава те се подготвят. Подобна е ситуацията и в Панагюрище, а и от повечето останали общини в областта посочват тази дата. (24часа)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ