Напишете дума/думи за търсене

Децата ли са по-едри, дрехите ли са умалени, или номерът не е точен?

Най-лесният ориентир, когато се купуват облеклата, е да се гледа височината, а не годините

Много родители, особено тези с първо дете, срещат сериозни затруднения, когато купуват дрехи и трябва да уцелят правилния размер. Някои марки слагат на етикетите височина, други - годините, трети включват и двете обозначения.

Това обаче невинаги върши работа, за да се ориентира човек, защото указанията са съобразени със стандартните детски размери за съответната възраст. Но е ясно, че хлапетата не растат с еднакви темпове. Едни са по-дребнички, други дръпват на височина по-рано,

наднормените

килограми също

увеличават размера,

дори и детето да е по-нисичко. Децата от отделните националности също не са еднакви, затова се случва записаните години на етикетите на дрехи, произведени в една държава, да не отговарят изобщо за хлапетата в друга страна. Трябва да знаете точните мерки - височина, гръдна обиколка, талия и ханш, за да се ориентирате по-точно колко големи дрехи да купувате.

Отправната точка е височината, обясняват вносителите на “Бенетон”. На Балканите по принцип сме малко по-едри в сравнение с италианците. На Ботуша жените са с по-едър ханш и бедра,

а в горната си част

са с тесни рамене

и малък бюст. Този тип физика се забелязва и при малките италианчета - в горната си част са доста по-слабички. Така че едно 10-годишно българче обикновено носи различни размери блузи и панталони от 10-годишно италианче.

Заради промените години - височина на децата през последните години, се налага актуализация на данните, указани на етикетите. От следващия сезон марката разделя колекциите си на две възрастови групи. Първите са от 1- до 4-годишна възраст, а височината е от 62 до 104 см. Малко се препокриват с бебешките размери, които са от 50 до 90 см. Облеклата за големи деца са от 110 до 170 см, като разликата между всеки следващ размер е 10 см.

Желателно е дрехите винаги да се пробват, преди да се купят, защото те са и с разнообразни модели. От един вид панталон на детето може да му става такъв за 4-годишна възраст, но с друга кройка може да му пасне модел за 6-годишни. Освен това модата както при възрастните, така и при децата непрекъснато се променя. Сега се носят по-обемисти и широки дрехи и често 10-11-годишни деца се напъхват и в най-малките размери за възрастни.

“Правим анализ на размерите. Забелязва се наедряване сред децата, особено

тийнейджърите

вече са с размери

на възрастни

Българският потребител задава въпрос за годините, но това не е правилно, най-добре могат да се ориентират според височината”, уточняват от “Бенетон”.

При учениците в горните класове годините изобщо не вършат работа като ориентир. Обичайните таблици показват за 16-годишни момичета височина 162 см например. Много от тийнейджърките обаче са били толкова високи още на 12-13-годишна възраст. Марки от държави, в които населението като цяло е по-едро на височина, съвсем логично предлагат дрехи, които са леко уголемени. Нисичките нации пък лансират модели, които са умалени.

Именно такива са френските марки, обясняват от Kidso.bg, вносители на детските колекции на много популярни модни къщи. Имена като “Живанши”, “Клое”, “Монклер”, “Баленсиага” слагат като основно указание на етикетите си годините, а отдолу добавят височината. Размерите вървят по следния начин - за 1, 2, 3 и 4 години. След това са през 2 г. - 6, 8, 10 и т.н. Малко фирми предлагат междинните размери - за 5, 7 г. и т.н. Тъй като българските деца са като цяло по-едри от френските, родителите у нас купуват основно с размер отгоре. Когато пазаруват, клиентите гледат дрехите да стават точно на хлапетата им, не подхождат с идеята да им стават и догодина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ