Напишете дума/думи за търсене

Емблематичният ресторант “Синият лъв” става детска ясла

Емблематичният ресторант “Синият лъв” в центъра на София.

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

МОН променя правилата за нови детски градини. Подкрепя столичния кмет за забавачки на партера

Емблематичният ресторант “Синият лъв” в центъра на София да се превърне в детска ясла. Това предлага кметът на район “Средец” Трайчо Трайков.

“В централна София няма достатъчно места в детските градини и (особено) ясли. Няма и общински парцели за строеж на нови. Повечето общински имоти в район “Средец” са административни сгради, партийни клубове и централи, заведения. Такъв е случаят с ресторант “Синият лъв” на ул. “Иван Вазов” 6”, съобщи във фейсбук Трайков.

Пред “24 часа” той уточни, че по негово разпореждане е направен анализ на всички общински сгради в района, които отговарят на нормативните изисквания да се преустроят в ясли или градини като начин да се реши част от проблема с недостига на места.

“Необходимо е само да се направи проект и да се извършат укрепителни дейности по сградата. В момента заведението не функционира и е затворено”, уточни Трайков.

За да стане “Синият лъв” филиал на детска ясла с 2 групи, трябва да се промени предназначението на имота, което ще отнеме по-дълго време. Затова Трайков предлага още догодина “Синият лъв” да стане първо общински детски център, в който да се предлагат почасови занимания, докато се чака да приключи процедурата за промяна на предназначението.

За идеята Трайков е получил подкрепа от главния архитект на София Здравко Здравков. Той уточни, че веднага има готовност да предложи други помещения за партиен клуб на СДС, който сега ползва сградата на ул. “Иван Вазов” 6. Емблематичното име също щяло да се запази, като бъдещият общински детски център щял да се казва “Синият лъв”.

В “Средец” има още 2-3 общински сгради, които могат да се преустроят в ясли или градини. На този етап Трайков отказа да посочи за кои конкретно става дума, тъй като в момента там били настанени различни служби и предстояли разговори по темата.

Министерството на образованието и науката подкрепя Столична община в изпълнение на политиката ѝ за изграждане на детски ясли и градини. Предстои издаването на наредба за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие. В нея ще бъдат отразени и направените от Столичната община предложения, за да е възможна реализацията на проекти на детски градини в части от сгради, казаха от ведомството в отговор на запитване на “24 часа”.

През миналата седмица столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че внася промени в МОН и в здравното министерство, с които да се разреши строителство на детски градини в офис сгради, на партерни етажи и да се намалят изискванията за големината на терените и отстоянията при изграждането на нови забавачки. Според Фандъкова това ще даде възможност на общината да се справи по-бързо с решаването на проблема с недостига на места.

От здравното министерство обясниха, че все още разглеждат предложенията на общината, затова на този етап няма да коментират темата.

 

Трайчо Трайков
Трайчо Трайков
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ