Напишете дума/думи за търсене

Децата играят малка роля в предаването на коронавируса

Децата под 12-годишна възраст играят малка роля в предаването на новия коронавирус, установи изследване на нидерландския Национален здравен институт, цитирано от Ройтерс и БТА. 

Проучването, публикувано във водещо местно медицинско издание, проследява развитието на болестта в 54 семейства и включва общо 227 души.

Изследвания в други страни преди установиха, че децата по-рядко се заразяват с вируса, а веднъж инфектирани, по-рядко се разболяват сериозно.

"Да, децата се заразяват, но предаването на вируса става основно между възрастни индивиди на сходна възраст, както и от възрастни на деца", гласи заключението от настоящото проучване.

"Предаването между деца, или от деца на възрастни, както е при грипа, изглежда се случва по-рядко", допълват изследователите.

Възможен недостатък на настоящото проучване е, че изследваните семейства вероятно не са представителна извадка на по-широката нидерландска популация.

Участниците са избрани от семейства, идентифицирани от позитивни тестове между 23 март и 16 април - период, когато в Нидерландия са изследвани само сериозно болни хора, за които се предполага, че са с Ковид-19, и здравни работници.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ