Напишете дума/думи за търсене

Фандъкова: 52-ма души от детската градина във "Възраждане" са тествани за коронавирус

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

Санкции очакват трите учителки и при двата варианта - ако са си позволили да посетят Сърница или, ако са се пошегували, че са били там

Учителките продължават да твърдят пред директорката на детската градина във "Възраждане", че не са били в Сърница. Видяхме снимката, която е публикувана. Не съм разследващ орган. По-важно е друго - дали са били или са се пошегували, последствията са едни и същи. Това е безотговорно поведение. Към момента на 52-ма души персонал на градината са взети PCR проби. Надявам се, да се окаже, че данните от бързите тестове няма да се потвърдят, за да може от утре детската градина да работи нормално. Длъжни сме да предприемем мерки като за положителна проба, другото би било безотговорно. Действаме по протокол. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери началото на изграждането на нова детска градина в "Манастирски ливади - изток".

На въпрос дали трите учителки ще бъдат санкционирани за действията си Фандъкова заяви: "Директорът като работодател ще предприеме нужните мерки, ако се окаже, че е шега. Но точно на това място, за което медиите дни наред говорят, да си позволиш да отидеш там, или да се пошегуваш, е абсолютно безотговорно". 

Детската градина в "Манастирски ливади - изток" е първата, която започва да се строи с 15-те милиона лева, които правителството отпусна на София. Очаква се тя да е готова най-късно до края на 2021 г.

"Манастирски ливади - изток" е един от новите квартали, който все още се развива бурно, с много млади семейства с малки деца. Тук няма детска градина и училище. Днес започваме строителството на нова детска градина за 8 групи - 6 градински и 2 яслени. Освен нея в момента строим още 11 детски градини. До есента ще са готови тези в районите "Нови Искър", "Красно село, "Искър", "Люлин". Надявам се и тази в "Лозенец" също да е готова, която се забави", каза Фандъкова.

Тя обясни, че по темата за детските градини работи много активно с районните кметове.

"Гарантирала съм, че който от тях е готов с терен и избран изпълнител, няма да бавим средства. Заедно със социалния министър работим да преместим социални служби от "Люлин" и "Младост" от сгради за детски градини. Търсят се и държавни сгради, за да освободим тези сгради в двата най-големи района за децата. Кметът на "Люлин" е готов до края на месеца да започне строителството на още една детска градина във "Филиповци". С районния кмет на "Панчарево" работим за дострояване на един стар строеж, за да направим детска градина. Бивш клуб в "Гоце Делчев" ще се преустрои за две яслени групи. Надявам се, час по-скоро да се приемат наредбите, за да ускорим строителството на детски градини на партерните етажи, за да напреднем още по-бързо за решаването на проблема с недостига на места", каза още Фандъкова. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ