Напишете дума/думи за търсене

Как да предпазим детето от отит?

Ето как да предпазите детето си от отит, без да го лишавате от приятните моменти на плажа или в басейна през летните месеци

Родителите, които водят децата си на плуване целогодишно, трябва да имат предвид, че рискът от отит се провокира значително от промяната във влажността и температурата. Препоръките на специалистите са да не се допускат резки температурни промени за тялото. Необходимо е да се предвиди малко време, в което тялото да се пренастрои към температурата вътре в помещението, където е басейна. След плуване тялото се затопля и ако в това състояние се излезе директно на улицата, риска от настинка или инфекция на ушите е голям. След приключване на заниманието ушите трябва да се подсушат добре. Същото важи и за косата.

По характерен през топлия сезон е външният отит, който в повече от 70% от случаите се свързва с басейните. Използването на тапи за уши предпазва ушния канал от постоянното мокрене и задържане на вода,която от своя страна е благоприятна среда за развитие на инфекция. След плуване ушите задължително трябва да се подсушат, а ако има вода, попаднала в тях – да бъде отстранена.

Ако детето е склонно към чести възпаления на ушите, са необходими допълнителни мерки, за да се избегне ново усложнение. При наличие на ушна инфекция, водата на басейна може значително да влоши симптомите. Освен мокренето, в този случай противопоказна е и високата влажност и не на последно място промяната в налягането при гмуркане във водата. При всякакви оплаквания, свързани с ушите, настинки и дори само опасения за такива, е най-добре да се изчака поне 48 часа преди ново къпане в басейна или морето. Използвайте тапи за уши, за да избегнете проблеми.

Главната препоръка на специалистите към деца, които често боледуват от ушни инфекции е, по време на къпане в морето и басейна да използват тапи за уши. За предпочитане са восъчните. Те предпазват ушния канал от водата и така намаляват риска от отит. При наличие на отит не бива тапичките да бъдат използвани повторно, тъй като това може да доведе до нова инфекция.

Оплакванията при остър среден отит при деца са зависими от възрастта, но като правило кърмачетата и малките деца не могат да локализират и да посочат болното ухо, а реагират с общи симптоми. Затова винаги трябва да се мисли за отит при един или повече от следните симптоми:

неспокойствие през деня

неспокоен сън или безсъние

повишена температура

безапетитие

повръщане

диария

изтичане на секрет от ухото

посягане към или докосване на болното ухо

заболявания на горни дихателни пътища

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ