Напишете дума/думи за търсене

Всички деца на градина от 4 години, депутати искат да е безплатна

И 4-годишните ще ходят задължително на детска градина.

Онлайн обучение през грипните ваканции

4-годишните задължително да ходят на детска градина. Това приеха депутатите при гласуването на първо четене на поправките в Закона за предучилищното и училищното образование.

Мярката трябва да се въведе до 3 години след окончателното приемане на промените. Бедните родители ще бъдат подпомагани, за да може децата им да са в детската градина, предвижда проектът.

Детските градини да са безплатни за всички деца, настояха БСП и ДПС. “Ние, от ДПС, внесохме и пак ще внесем предложение за премахване на таксите на всички. Това е същинската държавна политика, а не да работим на парче и да правим първи плахи стъпки за подпомагане на семейства в неблагоприятно социално положение. Всички деца имат нужда от закрила и равенство в подхода”, коментира Ерол Мехмед.

“Всички знаем репликата на Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече. Това е водещият мотив в предложените промени. Колкото повече възможности имат децата, толкова по-успешни ще са те”, каза шефката на комисията по образование Милена Дамянова.

По-ранното обхващане на децата в предучилищна възраст е от голямо значение за тяхното развитие, защото това е периодът, в който се оформят основните познавателни и част от социално-емоционалните умения, мотивира промяната зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя цитира данни на МОН, че 4-класниците, минали през предучилищно образование, много по-добреса се справили на външното оценяване от деца, които не са ходили на градина.

Училищните настоятелства ще са задължени приходите от земеделските земи да са единствено за подпомагане на училищата и детските градини, пише още в поправките към закона.

Промените регламентират и онлайн обучението. С ясното съзнание, че присъственото обучение не може да бъде заменено от никакви алтернативни форми, се дава възможност за обучение в електронна среда за осигуряване на непрекъснатост на учебния процес при грипна епидемия или други непредвидени обстоятелства, каза още Таня Михайлова. С онлайн образованието биха се спасили 2-3 учебни седмици, които са неучебни и обикновено са за сметка на часовете за упражнения и практическо прилагане на наученото.

Обучението онлайн ще може да е и елемент от иновация, която предлага училището при ограничение от не повече от 20% от часовете, както и ако на ученик му се наложи да отсъства по някаква причина. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ