Напишете дума/думи за търсене

Хранене за бременни според китайската медицина

Какво може да ядете по време на бременността? Традиционната китайска медицина препоръчва следния хранителен режим - 50-60% зърнени и бобови храни, 20-30% варени зеленчуци, 5% пресни плодове или зеленчуци, 5% червено или бяло месо или риба и 3-5% млечни продукти.

По принцип по-добре е да замените млечните продукти със соеви, ако е възможно, защото това ще намали риска от хипертония и отоци по време на бременността. Ако все пак соята не е подходяща за вас, не се отказвайте от млякото, но се опитайте да намалите консумацията на кисели млечни продукти.

Храната не трябва да е тежка и мазна, защото това ще затрудни храносмилането и ще увеличи топлината в организма. Препоръчително е също да консумирате прясно приготвена храна и да избягвате замразените продукти.

Към групата на желаните храни спадат оризът, просото, житото и царевицата, тъй като те се лесно смилаема храна и подсилват далака и стомаха. Оризът, просото и житото могат да се приготвят няколко дни предварително и са добър заместител на мюсли.

От бобовите храни азиатският червен боб е най-добър за бременните, както и лещата и грахът. Последният е желателно да е пресен, а не замразен. Месото, като телешко и пилешко, трябва да се консумира в супа, бульон и яхния. Добре е да е в комбинация със като моркови, пащърнак, корени магданоз, ряпа и тиква.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ