Напишете дума/думи за търсене

Как да прогоним лошите мисли

Робин Шарма, който е автор на бестселъри, благодарение на познанията си върху мотивацията и развитието на личността, предлага решение на този проблем, което нарича "методa на ластика".

Нужен ви е просто един ластик, който да носите на китката си. Техниката се състои в следното: когато усетите, че започвате да потъвате в отрицателни мисли, да ви обзема паника и притеснение, опъвате ластика и го пускате, така че са усетите болка.

В един момент ще видите как ще внимавате повече какво си мислите, тъй като подсъзнателно ще свързвате негативните мисли с болката. Мозъкът свиква да избягва болката и нежеланите мисли постепенно се разреждат.

Онова, което мислим, оказва огромно влияние върху това, което ни се случва. Старите навици разчитат на здрави и утъпкани нервни пътеки, които използваме с най-малко усилие. Такъв навик е т. нар. преповтаряне на едни и същи неприятни мисли в главата ни, които се връщат отново и отново в отговор на най-различни събития. Мозъкът избира утъпканата пътека, която обикновено е вариация на „аз съм пълен идиот“, „никой не ме обича“, „никога няма да успея да направя X, Y, Z“ и т.н. Подобни мисли стоят в основата на тревожността и депресията, сочат редица психологически изследвания.

Не можем да спрем абсолютно всяка неприятна или тревожна мисъл, но може да ограничим излишните мрачни монолози, които от време на време изсмукват енергията ни

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ