Напишете дума/думи за търсене

Когато татко е по-голям от дядо

На 89 г. Бърни Екълстоун стана баща на син и обеща още деца на 44-годишната си съпруга Фабиана Флоси.

Късното родителство е по-осъзнато, но крие редица рискове

“Сега имам повече свободно време и се надявам да го прекарвам със сина си, докато порасне. Не знам дали ще спрем дотук, може би той трябва да има братче или сестриче”, разсъждава Бърни Екълстоун. Така 89-годишният бивш шеф на Формула 1 отговаря на критиките, че е твърде стар, за да бъде баща.

44-годишната съпруга на милиардера Фабиана Флоси го дари със син наскоро. Преди раждането двамате се бяха самоизолирали в швейцарската му хижа, където се ожениха през 2012 г. Те долетяха с частен самолет в Швейцария в разгара на епидемията от коронавирус от Бразилия, където Фабиана е родена, в търсене на сигурно място за посрещане на бебето. Флоси обича да прекарва време в родината си, притежава плантация за кафе там, но и преди пандемията страната не беше от най-сигурните места за живот. През 2016 г. бе отвлечена 67-годишната й майка, като похитителите поискаха милиони долари откуп, явно разчитайки, че нейният зет е един от най-богатите хора на планетата. Бразилската полиция обаче успя да я открие и освободи и не се стигна до плащане на пари.

Затова е обяснимо, че Екълстоун предпочете Швейцария за раждането на първия си син, дори не родната Англия. Той вече има три дъщери от предишни бракове, като най-голямата е на 65 г., а най-малката на 31. Омъжва се за Фабиана през 2012 г., след като се развежда с модела Славица. Двамата изкарват 24 г. заедно и са известни като двойката 28 – толкова е разликата във възрастта им и сантиметрите, с които хърватската красавица е по-висока от него. Когато се развеждат, тя получава състояние от 740 млн. лири, което е почти половината от богатството на бившия шеф на Формула 1. Тогава той казва, че повече няма да се жени и просто ще си гледа живота, което обаче не се случва. Срещайки красивата бразилка Фабиана, Екълстоун бързо променя житейската си концепция. Днес вече говори за още деца. Готов е да сменя памперси и да споделя всички задачи, които се появяват в едно семейство с новородено. Признава, че при раждането на предишните си деца е бил прекалено ангажиран с бизнеса си и не е можел да се грижи за тях. Чувства се в много добра форма, психически млад, не използва виагра и мечтае за още наследници.

Колкото и да звучи невероятно, Екълстоун е типичен пример за осъзнато късно бащинство, каквото все по-често се наблюдава по-света. Заради развитието на репродуктивната медицина и гоненето на кариера много хора отлагат появата на деца за доста по-късен етап в своя живот. Проучвания показват, че през последните 50 г. броят на новородените с бащи над 40-годишна възраст се е удвоил. И ако за рисковете от късно майчинство се говори много, то за мъжкото възпроизводство се смята, че няма граници, което обаче не е така.

Изследване на учени от Станфордския университет по медицина, в което са използвани данни от 40 млн. раждания в САЩ, е установило, че напредналата възраст на бащата има отношение върху появата на недоносени бебета, родени с ниско тегло, и крие риск майката да развие диабет по време на бременността. Повече от 12 процента от ражданията с татко над 45 г., които са с неблагоприятни резултати, биха могли да се предотвратят, ако мъжете са по-млади, казва урологът Майкъл Айзънбърг, ръководител на изследователския екип. По-ранно негово проучване пък е показало, че напредналата възраст на таткото увеличава риска детето да се роди с вродени заболявания като изключително нисък ръст, тип джудже, или да развие психиатрични разстройства като шизофрения. Израелски учени твърдят, че вероятността бебето да има аутизъм е шест пъти по-голяма при възрастни родители.

“Предизвикателствата за такива хора започват още с забременяването, което често отнема повече време. Плодовитостта е отборен спорт и пистата за мъже не е неограничена”, обяснява доктор Айзънбърг пред “Ню Йорк таймс”. По думите му, когато една жена се надява да забременее от по-възрастен мъж, обикновено иска да знае състоянието на сперматозоидите му, тъй като тяхното качество спада с годините. Те стават по-малко и намаляват своята подвижност, което прави по-трудно оплождането на яйцеклетката. Медицината вече дава възможност да се правят такива анализи, които да отговарят на подобни въпроси, но с това трудностите да станеш баща на стари години не свършват.

“Възможно е да има редица причини те да прехвърлят върху децата си някои здравни проблеми. За разлика от жените, които се раждат с всички яйца, които някога ще имат, след пубертета мъжете непрекъснато произвеждат нови сперматозоиди. Мутации могат да възникнат и да се натрупват в ДНК на клетки, образуващи сперма, а и начинът на живот променя самите сперматозоиди. Някои от тези изменения могат да повлияят на растежните фактори както за плацентата, така и за ембриона”, посочва Айзънбърг. Има случаи, при които генетичният проблем се предава през поколение - от дядо на внук, когато майката е зачената на късни години от своя баща. Тези мутации засягат основно момчетата и се наричат “ефектът на дядото”. Сред болести, които причиняват, са хемофилия и мускулна дистрофия. Затова е добре, когато се планира бащинство в по-напреднала възраст, да се правят някои генетични тестове, въпреки че възможностите за медицинска намеса са минимални.

“Това не е риск, който може да бъде смекчен, ако мъжът пие по 1000 милиграма витамин D на ден шест месеца преди да започне да опложда жени. Когато остаряваме, всичките ни системи започват да се разпадат и спермата не прави изключение”, посочва Арън Маколпин от Калифорнийския университет. Всъщност витамин D e единственото нещо, което бившият шеф на Формула 1 признава, че е пил, преди да сътвори своя син. Приемал го е по настояване на младата си съпруга.

Изследователката по репродуктивните процеси в университета в Торонто Хилари Браун смята, че трябва да се говори повече за възрастовия фактор при бащите, а не да се възприема като изключително геройство или пък да се отхвърля изобщо. Въпреки че има смисъл да се изчака с възпроизводството, докато се направи кариера и се постигне стабилно финансово положение, е необходимо да се знаят и рисковете от подобно забавяне, подчертава тя. Затова е добре лекарите да насърчават и мъжете да водят здравословен начин на живот, тъй като фактори като затлъстяване, употреба на алкохол и тютюнопушене влияят и върху техните репродуктивни функции. Обществените нагласи също са сериозен проблем, особено в страни като нашата, където все още въпросът “Това дядо ти ли е?” е първият при случайна среща на непознато дете с по-възрастен баща.

“Важно е да запомните, че тези рискове са много малки и бащата не бива да се обезкуражава да има бебе заради тях. Има много лични обстоятелства и ценности, които влияят върху решенията ни кога да имаме дете, и обикновено те не могат да бъдат повлияни от някакви научни изследвания”, казва доктор Кристиано Джодике от специализираната болница за майчинство в Орландо.

Най-възрастният баща почина сам при пожар в дома си

Най-възрастният известен баща през последните години бе индиецът Рамаджит Рагав. През 2010 г. бе обявено, че близо половин век по-младата му съпруга го е дарила със син. Тогава той бе на 94 г.и разказваше, че правят секс по три пъти на ден. Земеделецът отдаваше добрата си физическа и сексуална форма на факта, че цял живот е бил вегетарианец. Заради това си твърдение стана толкова известен по света, че бе избран за посланик на световна организация за етично третиране на животните.

Въпреки това семейството продължи да живее в бедност и при появата на втория им син три години по-късно Рагав каза, че не могат да си позволят да имат повече деца, тъй като няма с какво да ги хранят. Наскоро стана ясно, че нещата при тях са се развили изключително трагично. По-голямото дете изчезва безследно, докато отива заедно с майка си при лекар в близък град. Автобусът е претъпкан, но жената заспива. Когато се събужда, момчето вече го няма.

След известно време взема и по-малкото момче и напуска бащата. Месеци наред Рамаджит стои на прага на колибата им и ги чака да се върнат, което обаче не се случва. През миналия февруари той почива сам в дома си при пожар на 104-годишна възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ