Напишете дума/думи за търсене

Захарта е опасна за децата

На всеки 5 години асоциацията на диетолозите на Америка ни казва какво да ядем. За първи път от години се включват бебета и деца в последното проучване.

То е от 2020 г. и е изготвено от изследователи и известни здравни експерти. Проучването обхваща периода от раждането на бебето до навършването на 2-годишна възраст. Здравните експерти насърчават кърменето до 6 месеца. То намалява риска от наднормено тегло при бебето, диабет и астма.

Първите въведени храни в менюто на бебето имат огромно значение. С какво ще храните детето си през първите 10000 дни от живота му с много важно и определящо. Това има значение за дългосрочното му здраве, формирането на вкусови предпочитания и навици. 

Експертите съветват да наблягате най-вече на желязо и цинк, когато храните детето си. Включете в менюто - месо, яйца, риба, мюсли, плодове и зеленчуци. Също така и продукти с богато съдържание на Витамин А и Ц между 6 и 12 месеца. Не започвайте въвеждане на друга храна освен кърма преди 4-ия месец.

Експертите дебело подчертават, че до 2-годишна възраст захарта няма никакво място в менюто на малчугана. В това число не се включва фруктовата захар. Забравете за оцветените и подсладени сокове. Те са основен причинител за наднормено тегло. Бисквити, шоколад и други сладки са крайно непрепоръчителни. Експертите казват, че въвеждането на яйца и фъстъци преди първата година намалява риска от развитие на алергия именно към тези продукти. Същото се отнася и за рибата.

В заключение асоциацията казва, че е хубаво да се наблегне на интуитивно хранене и по-точно - да наблюдавате бебето и детето си и да отговаряте на сигналите, които то ви дава относно хранителните си нужди. Не превръщайте храненето в насилствен акт и неприятно преживяване. Разбирането и търпението от ваша страна ще помогнат за правилните навици на детето и съответно ще намалят риска от наднормено тегло. Все пак никога не се отказвайте да насърчавате малчугана да хапва плодове и зеленчуци, защото те са тези, които му осигуряват всички най-ценно вещества.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ