Напишете дума/думи за търсене

Как да върнем децата към работен режим

Според психолози изолацията се е отразила най-тежко на малчуганите и последиците ще се проявяват с години.

Елитна английска бавачка съветва да не се ограничават силово компютрите

Cлед месеци на принудително отсъствие от детска градина и училище хиляди деца отново ще трябва да се върнат в тях през септември. И изглежда, това няма да е никак лесно нито за тях, нито за родителите им особено ако опасността от заразяване с коронавирус продължава да е все така сериозна.

Ще се изискват доста предпазливо поведение и спазване на правила, което особено за по-буйните ще е истинско предизвикателство. Не е изключено някои да отвърнат с необяснима агресия, други да бойкотират връщането към работен режим от страх, че могат да се заразят, или пък защото дистанционното учене им се е видяло далеч по-привлекателно и лесно.

Според психолози, дори и да не го показват, децата са най-сериозно пострадалите от коронавирусната криза и последиците от това ще се проявяват с години напред.

Група от 100 английски учени излязоха със специален апел по въпроса. Сред подписалите го са професорът по психология от Кеймбридж Сара-Джейн Блейкмор, проф. Рори О'Конър от Катедрата по здравна психология на университета в Глазгоу и проф. Ута Фрит от Юнивърсити колидж – Лондон. Те смятат, че децата са били пренебрегнати в кризата, оставяйки с месеци извън своята среда, и сега е време да им се осигури подкрепа.

“Трябва да признаем саможертвата, която те направиха, и да си дадем сметка, че когато голяма част от тях навлязат в зряла възраст, ще сме в дълбока рецесия. Така че те ще се нуждаят от умствена устойчивост и образователна подготвеност”, посочват учените. Затова е необходимо максимално бързо да се върнат в училище, и то по подходящ начин. Да им се даде възможност да се наслаждават на извънкласни дейности, включително спорт и музика, както обикновено. За най-малките последното е ключово, за да искат въобще да ходят на училище.

Eкспертите съветват в оставащото време до първия учебен ден родителите да започнат да подготвят децата си към превключване на работен режим. Да се постараят максимално да въведат правила в ежедневието им, които ще трябва да спазват, и то по начин, който да ги убеди, че това е жизненоважно за всички.

На първо място е личната хигиена. У децата да бъде закодирано, че ще си мият ръцете след всяко ходене в тоалетната и преди ядене, и то достатъчно дълго, със сапун. Тъй като малките все още нямат изградено чувство за време, просто ги карайте да броят до 20 или пък да изпълняват кратка песен. В английските училища например правилото е миенето да продължава, докато два пъти се изпее Happy Birthday.

Друго ключово поведение е да не лапат предмети и ръцете си и да не споделят храна, от която вече са яли. Колкото и да е трудно да се въведе режим за достатъчно сън и питателно ядене по време на ваканция, също е важно това да се направи, тъй като тези две неща са свързани и с емоционалното състояние на подрастващите, а и имат отношение към имунната им система.

“Основните правила са: ядем добре, спим достатъчно, имаме добри обноски и се отнасяме мило към останалите хора. Постоянството е ключово. Децата трябва да знаят, че вашата реакция винаги е една и съща в дадена ситуация и защо някои неща са забранени”, казва пред “Дейли Мейл” Луена Худ. Тя е завършила елитното английско училище за бавачки Норланд колидж, в което са учили възпитателките на трите деца и на принц Уилям и на редица други звезди, сред които рок легендата Мик Джагър. Те имат правило да не разкриват подробности от своята работа, но Худ стана популярна, след като пусна онлайн приложение за съвети към родители, които трудно се справят с децата си по време на коронавирусната криза.

36-годишната бавачка завършва Норланд колидж преди 15 г. Освен на възпитателни тънкости учебното заведение обучава бъдещите домашни помощнички да шофират бързо кола с цел избягване на папараци, на бойни изкуства за защита срещу похитители и да умеят да приготвят здравословна храна. По този начин те са напълно подготвени да отглеждат децата на известните си клиенти.

Родителството може да е трудно понякога особено ако си претоварен с работа, недоспал и разчиташ на много и объркваща информация, казва Луена Худ. Затова тя съветва майките и бащите да се придържат към някои основни положения и да ги отстояват, без да се страхуват, че ще наранят чувствата на детето си и ще развалят приятелските си отношения с него. Задължително обаче трябва да му дават възможност да изразходва своята енергия чрез спорт или игри поне по час на ден, тъй като е възможно да е раздразнително и защото твърде дълго е стояло на едно място.

“Опитвайте се да се поставите в неговото положение и винаги мислете един ход напред, за да избягвате конфликтни ситуации. Обяснявайте му достъпно какво се очаква от него и защо. Винаги посочвайте причина и поставяйте нещата в контекст, тъй като по този начин то по-лесно възприема и учи”, посочва Худ. По думите ѝ е изключително важно нещата да се поднасят по забавен начин, независимо дали ще е чрез решаване на творчески, или битови задачи като печене на курабийки например. Всяко дете има различни интереси и родителите най-добре знаят какви са те. Така че с малко старание могат да намерят нещо, което да възпламени въображението му, което няма как да се случи, ако просто му се каже да седне и на масата пред него се стоварят куп учебници и тетрадки.

Тъй като технологиите играеха водеща роля в живота на децата по време на карантината, Луена съветва откъсването от тях сега да не се превръща в битка. “Не можеш да ги защитиш от това. Това е светът, в който живеем, а и ако кажеш на децата, че вече не могат да имат таблета или лаптопа, с който са разполагали, те ще го искат независимо от всичко”, обяснява тя. Според нея единственият начин за безболезнено откъсване е чрез алтернативни занимания, които те обичат. Това може да са някои дейности навън или пък просто семейно гледане на телевизия, което ще ги накара да се отделят от своите устройства. Разбира се, тези неща не трябва да се правят на всяка цена. Понякога е по-добре да ги оставите, ако ще постигате успех чрез дълги скандали и скъсани нерви. “Вашите деца никога не трябва да се плашат от вас и да се чудят каква ще е реакцията ви. Но и трябва да знаете, че като им давате всичко, което искат, ги правите нещастни, алчни, непоколебими и нехаресвани”, казва Луена Худ.

70% от българчетата искат отново да са в клас

Всеки седми ученик у нас предпочита да се върне в клас, показва едно от малкото проучвания за последиците от дистанционното обучение. То е проведено от Коалиция за медийна грамотност и макар неговият фокус основно да е върху уменията да се използват информационните източници, които предлага интернет, дава отговор и за нагласите на децата как предпочитат да продължат образованието си.

С изключение на шест от общо 144 интервюирани деца всички посочват едно или повече предимства на онлайн обучението. Основното обаче да намират и проверяват информация, съдържаща се в интернет, почти не е развивано като умение. Само 30% от учениците в прогимназиалните и гимназиалните класове са работили с рзлични източници, след като са били запознати с методите и критериите, които трябва да прилагат. А когато става въпрос за използването на тези знания в учебния процес, процентът даже спада до 22.

В същото време 76 на сто са получили задача за създаване на съдържание с цел оценяване на знания и те са я изпълнили, но без целенасочено да са работили с източници на информация.

Това голямо разминаване се обяснява донякъде с ниската подготовка и на учителите, и на учениците за онлайн образование, но също и с липсата на достъп до компютърни устойства и интернет сред бедните ученици. Затова в цял свят се отчита, че коронавирусът е засилил класовите различия и е поставил на карта бъдещето на много деца в неравностойно положение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ