Напишете дума/думи за търсене

Пари за родителите и на 3-годишни, ако не влязат в градина

Красимир Вълчев

Парична компенсация ще получават родителите на деца от 3-годишна възраст до първи клас, ако не са приети в държавна или общинска детска градина. Тази промяна в закона за предучилищно и училищно образование прие на второ четене ресорната комисия вчера.

Първоначалното предложение бе тя да се отпуска за деца над 4 г., но  ГЕРБ и патриотите решиха да намалят възрастовия праг. Компенсациите ще се определят от министъра на образованието, като не могат да надвишават средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжка на дете в предучилищно образование в детска градина или училище. Те ще се дават, докато детето не бъде прието в държавна градина или училище.

Предучилищното образование за децата на 4-годишна възраст ще стане задължително най-късно до учебната 2023/2024 г., решиха още депутатите. Ако общините могат да осигурят достатъчно места в детските градини, те могат да я въведат и преди този срок. Единствено в Столичната община тази година няма достатъчно места в градините за 4-годишните, обясни образователният министър Красимир Вълчев. Не са обхванати около 22% от децата на тази възраст, докато обхватът при 5- и 6-годишните е над 90%. Той припомни, че правителството одобри програма за изграждане на детски градини и училища. С промени в наредбите скоро ще се разреши строителство на по-малки детски заведения във вече съществуващи сгради.

Дава се и възможност при обявена извънредна епидемична обстановка, когато присъственият образователен процес в училището не е преустановен, обучението на отделен ученик да се извършва и онлайн. То ще е в 3 случая - при риск за здравето на ученика, на друго лице на същия адрес или по избор на ученика след разрешение на регионалното управление.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ