Напишете дума/думи за търсене

Трикове за справяне с малчугани, които се мръщят на зеленчуци

На масата винаги трябва да има измити плодове или зеленчуци, от които детето да си похапва.

Превърнете яденето им в забава и дайте личен пример със здравословна диета

Сезонното голямо ядене на плодове и зеленчуци е в ход и ако все още вашите деца им се мръщят, е добре да не оставяте нещата така. Защото, както се вижда от коронавирусната криза, имунитетът е едно от малкото неща, които могат да гарантират на човек да се справя с непознати вируси и болести.

Затова, докато още темата с пандемията е гореща в детските съзнания, използвайте я като мотив за вкарване на повече плодове и зеленчуци в тяхното меню, съветват диетолози. Естествено, това няма как да се случи само с разговор колко полезни са те за тялото, особено ако малчуганът вече е свикнал да си похапва пържени картофи за гарнитура или пък вафли, бисквити и шоколад за десерт.

“Ще трябва да използвате неща, които предизвикват детския интерес, също колкото рекламите на някои вредни храни по телевизията, за да ги насърчите да се хранят здравословно и яденето на плодове и зеленчуци да стане забавно”, казва Кяри Котрайнт, асистент в Колежа по фамилни и потребителски науки на университета в Джорджия. Тя от години се занимава с изследвания в областта на хранителните неофобии и твърди, че страхът да се опитват нови неща е особено често срещано явление сред малчуганите в семейства с ниски доходи. Затова е щастлива, че това лято успява да реализира един дълго планиран експеримент да види дали забавното и интригуващо представяне на плодовете и зеленчуците може да ги превърне в любима храна. Става въпрос за камион, с който пътуват приказни герои. От него звучи музика по същия начин, по който караваните на сладоледаджиите привличат своите клиенти по улиците в Щатите. В случая обаче пътуващите в камиона жабок Фреги, круша Пери и морков Кейси раздават плодове и зеленчуци по детските площадки в бедни райони на щата Джорджия. Те показват и лесни рецепти за приготвяне на ястия от тях.

“Искахме да установим дали им харесва да се хранят здравословно, ако имат възможност, и очакванията ни до голяма степен се потвърдиха. В края на 4-седмичния ни експеримент повечето деца споделиха, че вкусът на приготвените яденета им харесва и биха ги опитали отново у дома или в училище”, обяснява Котрайнт.

По думите ѝ може да се налага да предлагате нов плод или зеленчук по 10 пъти на детето си, за да го приеме, и е добре да се въоръжите с търпение и изобретателност как да го направите по-интересно. Многократното излагане е много важно. Това означава на масата за хранене винаги да има измити плодове или зеленчуци.

Ако става въпрос за малко дете, те трябва да са нарязани на парченца, да са почистени от обелки и семки, за да не се задави, изплаши и повече да не посегне никога към тях. Най-добре е родителите по интересен начин чрез приказка, песен или лична история да запознаят малчугана с всяко нещо, което ще яде. Ако вече има любим плод, могат да представят останалите като негови роднини. Аз например дълго време на моя син поднасях всяко що-годе жълто нещо за братче или сестриче на папая. Причината е, че през първите си години живот в Етиопия той ядеше предимно това и банани. След това, връщайки се в Европа, беше голям проблем да опита други плодове. И макар вече да е голям и да познава и знае вкуса на всички, пак от време на време казва на прасковите и кайсиите минипапая, а на пъпешите – татко папай.

Австралийката Ребека например се прочу в местна социална група за родители със своите аранжировки на плодове и зеленчуци, за да примами 4-годишната си дъщеря да ги яде. Тя ги реже на парченца с различна форма, след което прави от тях в чинията човешки лица и различни животни. Казва, че този трик върши работа, тъй като момиченцето ѝ е много любопитно и смята, че това е продължение на приказния свят, който обича. Друга майка пък споделя, че се е научила с комплект “Направи си сам” да приготвя суши за своите синове, за да смени нездравословните сандвичи, които най-често преди са носели в кутиите си за обяд в училище. “Осъзнах, че те започват да ядат все повече вредни храни. Въобще не обичат плодове. Слава богу харесват зеленчуци и риба и това беше вариант да сменим посоката”, разказва Сюзан.

Така че възможностите са много и не бива да се отказвате при несполука, тъй като ползите от яденето на плодове и зеленчуци са доказани от науката. “Колкото по-рано захраните детето с тях и увеличавате дневната консумация, толкова по-голям е шансът да намалите риска от затлъстяване и хронични заболявания и да създадете здравословни навици за зряла възраст”, казва Кяри Котрайнт. Тя посочва, че около 30% от подрастващите в Джорджия са с наднормено тегло, вследствие на което имат заболявания като хипертония и диабет, а степента на затлъстяване при младежите в семейства с ниски доходи е дори по-висока поради липсата на достъп до здравословна храна.

У нас положението е сходно. Според проучване на УНИЦЕФ 28,47% от българчетата на възраст от 5 до 19 г. са с наднормено тегло, като броят им се е увеличил със 120 процента между 1990 и 2016 г. Страната ни е на едно от последните места по консумация на плодове и зеленчуци в ЕС. По данни на Евростат само 37 на сто от българите консумират плодове всеки ден при 64% средно в Евросъюза и 85 процента в Италия. Зеленчуците пък присъстват в ежедневното меню на 45 на сто от нашенците, докато в Ирландия и Белгия процентът е 84.

Родителите трябва да са наясно, че основно от тях зависи дали децата им ще се хранят здравословно. Проучване на универеситета в Орегон е показало, че малчуганите, които по-често са изложени на полуфабрикати и силно преработена храна у дома, по-рядко ядат плодове и зеленчуци в детската градина и училище. “Предпочитанията на родителите към захар, мазнини и сол се отразяват и на вкусовете, които децата им придобиват, дори и да се стараят първоначално да им приготвят съобразена с възрастта им храна”, казва Бенита Корнуел от изследователския екип. Причината е, че подрастващите копират поведението на възрастните и обикновено се нуждаят от убедителни аргументи защо дадено нещо е забранено за тях, а позволено за мама и татко.

Атрактивното поднасяне на храната е важно условие, за да се хареса тя на малчуганите.
Атрактивното поднасяне на храната е важно условие, за да се хареса тя на малчуганите.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ