Напишете дума/думи за търсене

Как да избегнем следродилната депресия

Ако се чувствате и най-малко потиснати, постарайте се да се откъсвате по малко от всекидневните грижи около бебето през първия и втория месец.

Ходете на кино, на фризьор, купете си нова рокля. И не се чувствайте виновна, че си отделяте внимание. От време на време посещавайте близки приятели. Ако няма на кого да оставите бебето, водете го с вас или канете приятелите си на гости. Всичко това действа тонизиращо. Ако сте твърде депресирани, няма да ви се иска да вършите тези неща. Ще ви домързява дори да се облечете за излизане. Но ако направите усилия да го вършите, ще се почувствате по-добре, а това е от значение не само за вас, но и за бебето, както и за вашия мъж. Ако депресията не мине за няколко дни или се влоши, свържете се с психиатър. В такъв момент той ще може да ви помогне много.

Когато една майка е потисната, често мисли, че съпругът й е безразличен към нея. Твърде вероятно е това усещане да е лъжовно. По начало депресираният човек смята, че хората се отнасят към него недружелюбно. От друга страна, естествено е бащата да се чувства леко изоставен, когато майката и цялото семейство са изцяло погълнати от бебето.

Получава се един омагьосан кръг. Майката въпреки многото грижи винаги трябва да отделя малко внимание и на мъжа си и да му дава възможност да помага при отглеждането на бебето. Двамата заедно чрез разговори и разбирателство ще преминат по-лесно през този момент.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ