Напишете дума/думи за търсене

Отново на училище: 10 начина да подсилите имунитета на детето

Връщането в класната стая означава връщане и към микробите в нея и сега, когато децата отново тръгнаха на училище, поддържането на силна имунна система през цялата учебна година е по-важно от всякога.

Ето 10 начина, посредством които естествено ще укрепите имунитета на децата, било то с храни или с напълно натурални хранителни добавки.

1. Да консумират дъгата

Един от най-добрите начини за поддържане на имунитета чрез храненето е да се приемат цели храни и да се „консумира дъгата“ - постарайте се да включвате възможно най-много пресни плодове и зеленчуци в диетата им ежедневно.

Вкъщи добавете каквито зеленчуци можете в сос за паста или ги направете на супа. В училище избягвайте да слагате сладки лакомства в кутията за обяд и ги заменете с ядки и плодове, разбъркани в кисело мляко – те са пълни с цинк, който е наистина ефективен имуностимулатор.

2. Витамин С

Може би най-добре известният нутриент за имунна защита, витамин С помага за поддържане на здрава имунна система, предпазвайки клетките. Той може лесно да бъде набавен чрез диетата и се съдържа в изобилие в много храни като цитрусови плодове, червени и зелени чушки, ягоди, касис, броколи и спанак.

3. Витамин D

Той е от решаващо значение за активирането на имунните защити и без достатъчен прием имунната система няма да е в състояние да реагира на инфекциите. Най-добрият източник на витамин D е излагането на кожата на слънчева светлина, а подходящите храни са мазна риба, червено месо и яйчни жълтъци.

През зимните месеци се препоръчва допълнителен прием, като децата под 5-годишна възраст се смятат за рискова група за дефицит на витамин D и на тях е нужно да се дава ежедневна добавка през цялата година. А тъй като много подрастващи страдат от недостиг поради липсата на слънчева светлина заради престой в затворено помещение и невъзможността да се набавят достатъчни количества само от диетата, вземането на добавка с витамин D ежедневно може да бъде от полза за децата на всякаква възраст.

4. Чесън

Притежаващ антивирусни, антибактериални и антигъбични свойства, той е известен имуностимулатор благодарение на съдържащото сяра съединение алицин.

5. Бадеми

Те съдържат витамин Е и само половин чаена чаша от тях набавя близо 100% от препоръчителната дневна доза от този витамин.

6. Цинк

Постарайте се да включите множество богати на цинк на храни в диетата на децата, в това число тиквени семки, спанак и какао.

7. Чревно здраве

Червата са личният ни телохранител – 70% от нашата имунна система е в тях.

Пробиотиците представляват живи бактерии и дрожди (микроорганизми), чийто прием носи много здравни ползи и те лесно се въвеждат в организма, за да поддържат бактериите ни щастливи, а храносмилателната ни система – в добра форма.

Можете да ги набавите с храната, но само ако децата ви са истински любители на ферментирали продукти като кимчи, мисо, кефир, темпе и кисело зеле (киселото мляко с жива закваска е добър резервен вариант, но трябва да сте сигурни, че в него няма добавена захар или подсладители).

Освен киселото мляко, можете да давате и пробиотични добавки.

8. Добавете имуностимулиращи подправки в храната

Куркумата, джинджифилът и канелата са пълни с подсилващи имунната система антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, така че ги добавяйте в храната на детето си при всяка възможност.

9. Селен

По-малко известен минерал, който допринася за здравата имунна система, е селенът. Той е антиоксидант, който понижава окислителния стрес в тялото, намалява възпалението и подобрява имунитета. Добри източници на селен са бразилските орехи, рибата, месото и яйцата.

10. Достатъчно сън

Недоспиването може да отслаби имунната система, тъй като липсата на сън се свързва с повишени нива на кортизола – хормона на стреса.

Известно е, че стресът потиска имунната система. Изследвания демонстрираха, че под 5 часа сън на денонощие влияят негативно на имунитета, между 7 и 9 часа са идеални за възрастните, а между 9 и 11 часа са необходими на децата в училищна възраст. Затова направете така, че детето ви да се наспива достатъчно.

Ако имате проблем да го накарате вечер да си легне, започнете с ограничаване на телевизията и видеоигрите преди времето за сън, особено такива, в които има страшни сцени.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“, може да научите на shop.lechitel.bg, както и на телефон 0885/922 821.