Напишете дума/думи за търсене

Удължават програмата за безплатно поставяне на силанти при децата от 5 до 8 г.

Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 г. ще бъде удължена с още 5 години и ще продължи до 2026 г. Този ангажимент пое днес здравният министър проф. Костадин Ангелов, който присъства на заседание на Националния координационен съвет на програмата.

Това е една от най-устойчивите програми в сферата на здравеопазването и дава изключително добри резултати по отношение на денталното здраве на децата. Целта ни е да запазим това. За целта работим в посока през следващите пет години тази програма да бъде продължена и надградена, посочи министър Ангелов.

„Програмата е устойчива, тъй като се субсидира не от фондове, а от държавата в лицето на Министерството на здравеопазването. Подобни програми за профилактика на оралните заболявания има единствено в Скандинавските страни“, посочи и председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Сред големите успехи на програмата е и Националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни кътници на деца от 5 до 8-годишна възраст, която е част от нея и която също ще бъде удължена. До момента тя е обхванала 130 000 деца, като само през 2019 г. са поставени силанти на 15 258 деца. До седмица ще започне силанизирането и за 2020 г., уточниха от здравното министерство.

Силантите са дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на първите постоянни зъби (кътниците) и образуват защитен слой. Той е необходим, за да намали риска от поява на кариес, тъй като постоянните зъби пробиват с по-ниска здравина на емайла си и са податливи към това. Те изникват около 5-6-годишна възраст, но здравината на емайла достига максималната си твърдост за 2 години.

Тъй като вдлъбнатините на тези зъби са тесни и дълбоки, натрупаната в тях зъбна плака, която може да доведе до образуване на кариес, не може да бъде премахната с четка и паста, обясняват зъболекарите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ