Напишете дума/думи за търсене

Митове и суеверия за бременни

Снимки: Пиксабей

 Ако бъдещата майка има киселини, бебето ще е с коса, а ако се подстригва, преди да роди, ще отреже късмета на рожбата си

От древни времена бременността на жената е свързана с много митове, мистерии и суеверия, които към днешна дата звучат забавно, а медицината отдавна е опровергала. Има обаче такива, които все още се смятат за достоверни, и немалко бременни вярват истински в тях. Най-често такива суеверия са свързани с пола на бъдещото бебе, защото медицината не била толкова развита. Неслучайно един от най-разпространените сватбарски ритуали е свързан с разгадаване на пола на първото бебе в семейството с ритане на менче. Ето какво още е измислил народът в полза или вреда на “трудните” жени в семейството.

Ако жената седне до ножица, ще роди момиче, ако избере място до нож – момче. Преди време бабите “разгадавали” какъв ще бъде полът на новото попълнение в семейството, като криели ножица и нож някъде в стаята и наблюдавали къде ще избере да седне бременната невеста. Ако седне до ножицата, очаква момиче, ако е до ножа – момче. Разбира се, това е в сферата на налучкването, но пък има 50% вероятност да се уцели резултатът.

Сол върху главата на невестата също предсказва пола на бебето. Без да разбере младата майка, някой от семейството поръсва малко сол върху главата , а мястото, на което се почеше първо тя, дава отговор на въпроса какво дете носи в утробата си.
Ако почеше носа
си – момче,
ако се докосне по устните – момиче.

Ако ви се яде сладко – ще родите момиче, ако хапвате повече солено – момче. Това също е по-скоро фантасмагория. На бременната се яде това, от което има дефицит в организма в този момент. Ето защо много от жените “прояждат” неща, от които са се лишавали или не са хапвали, преди да заченат.

Формата на корема подсказва пола. Ако имате заоблен и “разплут” корем – момиче ще е, ако е остър – момче. Това също не е вярно, формата на корема се определя от позата на бебето, позицията на матката и най-вече вашите мускули.

Момичето отнема от красотата на майка си. Ако ви излязат пъпки и петна по лицето, косата ви се къса, а ноктите се чупят – момиче ще е рожбата ви. Външният вид на бъдещата майка няма нищо общо с пола на бебето. Всяка жена е различна, всяка бременност на една и съща жена – също. Всичко по-горе зависи от хормоните ви и най-вече дефицитите и запасите на организма ви преди забременяването.

Ако се подстригвате по време на бременността, ще отнемете от късмета, силата или “мъжествеността” на бебето. В митовете и приказките силата на човека е в косата му и явно оттам битува вярването, че ако бременната жена се подстриже, ще отнеме от късмета на бебето. В някои краища се вярва, че бъдещата майка “омаломощава” наследника си, отнемайки от дължината на косата си, а още по-абсурдните вярвания са, че ако жената носи в утробата си момче и се подстриже,
ще намали
дължината на
мъжкия полов
орган на бебето

Бременната жена се храни за двама. Това е абсолютен мит. В началото на бременността бебето се храни със запасите от витамини и хранителни вещества от организма на майката, а после – с част от нейната храна. Но това не означава да се тъпчете за двама, а да добавите към дневния си прием около 300 калории повече. Всичко отгоре лепите само на себе си и ще върнете предишната си фигура много по-трудно.

Ако ядете заешко, бебето ще спи с отворени очи. Много баби казват, че е вредно за бъдещото дете майка му да хапва заешко месо, докато то е в утробата , защото ще е страхливо като зайчето и ще спи с отворени очи като него. Абсолютна измислица, заешкото е много полезно за бременната и организма на бебето, защото съдържа високо количество протеин, витамин В12 и фолиева киселина. Все неща, които жената трябва да приема, докато е бременна.

Ако имате киселини, бебето ще е с дълга коса. Стомахът ви няма нищо общо с утробата, бебето и косата му. Истината е, че киселините зависят от чувствителността на стомаха на жената и цялостното състояние в деветте месеца. Но косата на бебето ви няма отношение. Много жени раждат почти плешиви бебета, а през цялата бременност са страдали от киселини и обратното – майките на рожби с дълги коси не са усетили стомашни неразположения, докато са били бременни.
Бременните жени
не трябва
да шият
Според народните поверия бъдещите майки не трябва да шият, плетат, бродират и предат, за да не се омотае бебето в пъпната си връв. Това е имало практическа обоснованост, но преди повече от век, когато прозорчетата на къщите били много малки и ниско разположени. За да шие жената, трябвало да се свива на пода в старанието да е светло и да не обърка бодовете и плетките. Стоейки много време приведена и свита, наистина е подлагала на риск здравето и живота на рожбата си. Сега обаче в комфорта на домовете с дворове, балкони и големи прозорци жените нямат проблем да дадат воля на творческата си енергия, ако имат това желание.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ