Напишете дума/думи за търсене

Нови възможности за инвитро лечение: Какво да очакваме в бъдеще

проф. д-р Ерджан Башту

Наблюденията на експерт в инвитро оплождането, който никога не казва „невъзможно“

Представете си бъдеще, в което човешката репродуктивна система може да бъде рестартирана от стволови клетки, а лечението на безплодие се подпомага от изкуствен интелект, за да се гарантира успешна бременност при двойки, които не успяват да заченат по естествен начин. Този научно-фантастичен сюжет вече е на път да се осъществи в някои от най-добрите центрове за репродуктивна медицина в света, твърди проф. д-р Ерджан Башту, специалист по лечение на безплодие от болница Acibadem Fulya в Истанбул, Турция. В съвременния свят, в който семействата често отлагат родителството до постигане на своите кариерни или лични цели, постоянно се работи в посока медицински решения, които да посрещнат променящите се нужди.

Половината от инвитро пациентите са на възраст 40+

Проблеми с фертилитета засягат средно 10 до 15% от всички двойки. Препоръчва се посещение при лекар след 1-годишни регулярни опити за зачеване на бебе, в случай че жената е под 35-годишна възраст. Ако жената е над 35, тогава 6-месечни усилия са достатъчни преди консултация със специалист за съответните прегледи и изследвания. Напоследък, пациентите над 40-годишна възраст се превръщат в преобладаващата група кандидати за инвитро оплождане. Проф. Ерджан Башту обяснява: „Миналия месец например, половината от пациентите ми бяха над 40 години. Много жени отлагат бременността и раждането на бебе. За тях определено е по-трудно да успеят, защото като брой и качество яйцеклетките вече не са същите като в по-млада възраст“.

Само инвитро не е достатъчно, развиват се нови техники

В нашата променяща се среда, най-добрите специалисти в асистираната репродукция се приспособяват към новите реалности, като изследват нови опции за лечение. Технологиите идват на помощ с модерни устройства, като например ембриоскопа, който позволява проследяване на развитието и качеството на ембрионите. Генетични тестове (PGD) позволяват да се оцени генетиката на ембрионите и да се идентифицират аномалии, които биха възпрепятствали една успешна бременност.

Нова възможност за лечение е достъпна дори за мъжете, които нямат зрели сперматозоиди – състояние, което се нарича азооспермия и преди се асоциираше с нищожен или никакъв шанс за успешно инвитро лечение. Сега нова техника, наречена ROSI, спомага за активиране на сперматозоидите чрез електрическа стимулация, обяснява проф. Башту, който е сред първите лекари, прилагащи новия метод в Acibadem. „При жени, които нямат достатъчен яйчников резерв, можем да приложим няколко нови техники за извличане на яйцеклетки с добро качество, като плазмотерапия (PRP) или стволови клетки. В момента работим по получаването на одобрение от здравното министерство за прилагане на стволови клетки“, допълва експертът по лечение на безплодие.

Какво да очакваме в бъдеще? Проф. Башту дава някои ценни насоки: „Изкуственият интелект е много гореща тема в момента и имаме някои изследвания в тази област, тъй като AI ще ни помогне в преценката кой ембрион има имплантационен потенциал и кой е с добро качество, и това ще става много бързо и много обективно. Освен това, ще разполагаме с нови диагностични тестове за хромозомния статус на ембрионите, без да се пипа или уврежда самият ембрион. В бъдеще ще узнаем много подробности за взаимодействието между ендометриума и ембриона на молекулярно ниво, така че да можем да им помогнем да установят добра връзка помежду си. Мисля, че това ни очаква в бъдещето“.

Холистичен подход към лечението на безплодие

За успеха при асистирана репродукция се изисква добро разбиране за здравословните състояния, при които бременността е възпрепятствана. Ето защо комплексният подход е от ключово значение, твърди проф. Ерджан Башту, чието кариерно развитие включва мастърклас по клинична ембриология в University of Leeds, Великобритания; майсторски клас за напреднали в ендоскопията в University of Surrey във Великобритания и научни разработки в Harvard University в САЩ.

Причината за неуспешни инвитро опити невинаги може да бъде конкретно назована, но провеждането на някои допълнителни изследвания и промяна в стратегията за лечение може да доведе до по-добри резултати. Понякога може да се наложи хирургична операция, за да се постигне зачеване, твърди експертът в инвитро процедурите, който прилага комплексно лечение на безплодие, включително ендоскопски операции, на пациенти от цял свят. Ендометриоза, запушени маточни тръби, миоми и аномалии на матката, които трябва да се коригират с хистероскопия, са част от примерите за състояния, които налагат добро хирургично лечение. С правилен подход, тези пациенти могат дори да постигнат забременяване по естествен път, без асистирани репродуктивни техники. В наши дни, лапароскопските техники и робот-асистираните операции допринасят хирургията да е по-безопасна от всякога.

Какво отличава добрите инвитро клиники?

Качеството на услугите и комфортът на пациентите са задължително условие за успешна инвитро процедура, казва проф. Ерджан Башту.

„Ние предлагаме високо качество, това е основното. Ние сме съвременна клиника и провеждаме много научни изследвания относно безплодието. Обикновено разполагаме с последните технологии в нашата лаборатория и прилагаме най-съвременните развития в медицината; можем да си позволим да ги купим и да ги използваме. Всяко ново нещо, което излиза в Европа или в САЩ, ние също го въвеждаме и го използваме. Вчера имах научна публикация в “Infertility and Sterility”, журнал с най-висок импакт фактор, което означава, че имам добри познания, и колегите ми също имат отлични познания. При нас успеваемостта е сходна и може би дори по-висока в сравнение с други страни. Затова пациентите обикновено са доволни от своето лечение“.

Инвитро специалистът обяснява, че успеваемостта зависи от много фактори и особено от възрастта. Така например, при бластоцист или ембрион на 5-я ден от развитието си с добри генетични характеристики има 60 до 70% вероятност за бременност. Но след 40-годишна възраст е трудно да се постигне качествен бластоцист и успеваемостта в тази възрастова група спада до 30-40%.

И накрая, пациентите са доволни, когато на всички техни въпроси се отговаря в детайли и се чувстват комфортно дори далече от дома си по време на лечение. В Acibadem, тяхното пътешествие започва с подробен разговор на родния език на двойката, подпомаган от опитен преводач. След това се извършва ултразвуков преглед, обсъждат се резултатите от изследванията и се съставя план за лечение, който подробно се разяснява на пациентите. По време на лечението, пациентите могат да задават своите въпроси директно на лекаря, който обикновено им предоставя телефонния си номер за тяхно спокойствие.

История за инвитро с щастлив край

Проф. д-р Ерджан Башту има стотици успешни случаи в своята работа, но един от тях си спомня най-ясно – за него твърди, че веднъж завинаги е променил подхода му към пациентите.

„Дойдоха при мен толкова тъжни, почти разплакани, и ми казаха, че искат бебе. Жената беше на 46 години, така че им казах: не мога да направя инвитро процедура при вас, защото успехът е почти невъзможен, не си струва да губите време и пари. Тогава жената ми разказа, че са имали момче на 19 години, което са загубили преди два месеца. Момчето винаги е искало да има брат или сестра и те искаха да опитат, дори и да нямат шанс. Казах им: окей, ако разбирате какви са шансовете ви, нека да опитаме. Жената имаше само една яйцеклетка и я извадихме. В същия ден съпругът ѝ трябваше да даде сперма, но не успял, защото след смъртта на момчето започнал да пие. Наложи се да замразим яйцеклетката. Жената дойде отново след два месеца и каза, че искат да опитат отново. Извадихме две яйцеклетки, но този път качеството им не беше добро. След два месеца тя дойде отново, беше вече на 47. Настоя да опитаме отново и опитахме. Този път имахме две яйцеклетки и размразихме тази, която взехме първия път. Мъжът успя да даде сперма. Получихме един ембрион със средно качество. Направих трансфера и тя забременя. Преди два месеца роди момче. И погледнете снимките над бюрото ми – тук не държа снимки на пациенти, само една и това е той. Това е невероятно, моето момче! Сега никога не казвам „невъзможно“: ако двойката иска да опитаме, просто започваме. Един ембрион е достатъчен, чудото все пак може да се случи“.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria