Напишете дума/думи за търсене

Бебето, транспортирано до Париж, има рядък синдром: не диша по време на сън

Бебето, което беше транспортирано в понеделник с военния самолет „Спартан“ за лечение в Париж, е родено с рядкото генетично заболяване. Момиченцето страда от вроден хиповентилационен синдром – дихателни затруднения, в резултат на които по време на сън детето напълно спира да диша, съобщиха от университетската АГ болница „Майчин дом“.

Случаят е разгледан от експертна комисия на лечебното заведение. Тя е препоръчала насочване на детето към френската болница „Робер Дебре“ и консултации в техния специализиран Институт за контрол на дишането. В Париж родителите ще преминат обучение как да бъде обслужвани специфичните потребности на бебето и да се използва неинвазивна техника и апаратура за поддържане на дишането.

Екип на болницата е организирал медицинското осигуряване на полета. Детето е било в кувьоз с апаратура за непрекъсната дихателна вентилация. Д-р Анета Попиванова и акушерката Камелия Спасова от Интензивното отделение на Клиника по неонатология са били неотлъчно до бебето по време на пътуването до Франция, като цялата операция по обезпечаването с необходимите грижи и медицинската апаратура за транспорт е ръководена от проф. д-р Боряна Слънчева.

Директорът на болницата проф. Иван Костов очаква сложната медицинска акция между „Майчин дом“ и министерствата на здравеопазването, на отбраната и на външните работи да завърши успешно след месец, когато момиченцето трябва да се прибере в България. Специфичната транспортна акцията е първата с такъв мащаб в условия на пандемия и от болницата са благодарни за съдействието, което срещат от всички институции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ