Напишете дума/думи за търсене

Д-р Куку и д-р Пипи са Спешна помощ за усмивките на болни деца

Д-р Куку (в ляво) и д-р Пипи всяка седмица обикалят 5 столични болници
СНИМКИ: ХРИСТО РУСЕВ

Единствените медицински клоуни у нас са наследнички на Бате Николай

Във време на пандемия две докторки не спират да се грижат за здравето на малките пациенти, но не като им изписват хапчета, а усмивки. Известни като д-р Куку и д-р Пипи, те са медицински клоуни.

Всяка седмица са на визитация в 5 столични болници - “Софиямед”, “Токуда”, СБАЛ по детски болести “Проф. д-р Иван Митев”, Националната кардиологична болница и “Пирогов”. Освен че карат мъничките пациенти там да се усмихват, се опитват да успокояват и родителите им.

Зад червения нос на д-р Куку е Ива Лапатова, а костюма на д-р Пипи облича Янита Кирова. Те са единствените в България, които обикалят болниците, за да помагат със силата на смеха. В екипа на “Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи” има още трима помощници. Заедно влизат във всяка болнична стая и се спират при всяко дете.

Понякога са в

интензивния сектор и

дори реанимацията

Там са и когато на някой малък пациент му вземат кръв или му слагат абокат.

“Когато имаш един страхотен лекар, една страхотна сестра и един страхотен медицински клоун, който като терапевт дойде при теб, ще се подобри значително нашето здравеопазване”, вярва Ива Лапатова. Не на всяка цена целта на двете “лекарки” е да разсмеят, често е достатъчно само да поговорят и да успокоят малчугана преди предстояща операция. Не липсват обаче игрите, песните и шегите. “Някои деца наистина ни възприемат като доктори. Случвало се е и родители да си го помислят. Даже са ни искали сведения за детето им, след като е излязло от операционна”, разказват д-р Куку и д-р Пипи.

Близо 300 хил. деца са хоспитализирани за 2019 г. у нас, а мечта на двете “докторки” с червени носове е да могат да достигнат до всеки малък пациент. Затова целта им е някой ден

да имат своя

клоунейка - линейка

за клоуни, с която

да пътуват и

извън София

и да помагат на децата по болниците в цялата страна. “Надявам се, че ще пуснем лъчи като слънцето из цяла България. Да намерим в други градове местни артисти, които също да станат медицински клоуни”, казва Янита Кирова.

Д-р Пипи (Янита Кирова) преглежда един от малките си пациенти след операция.
Д-р Пипи (Янита Кирова) преглежда един от малките си пациенти след операция.

Едно от вдъхновенията да тръгнат по стъпките на първия медицински клоун Пач Адамс е едноименният филм с Робин Уилямс. В лентата с номинация за “Оскар” се разказва за педиатър, който слага червен клоунски нос, за да лекува с хумор. Янита обаче има и лична мотивация да облече медицинската престилка. След първи курс в НАТФИЗ влиза в болница и въпреки че е зрял човек, а не дете, си представя колко по-лесен би бил престоят ѝ, ако има някой, с когото да попее или поиграе на някоя игра.

Така идеята се заражда при нея и състудентката ѝ Ива. Двете завършват пантомима в НАТФИЗ и още докато са в академията, се питат как да използват театъра в реалния живот, за да помагат на околните. Разбират за каузата на покойния Бате Николай, който създава първата клиника за смехотерапия у нас, обаждат му се и той ги приема като свои ученички. При него изкарват едногодишно обучение в “Пирогов”. Той дори им става кръстник, като има дава имената д-р Куку и д-р Пипи. От негови помощнички, днес са му единствени наследници.

“Ние сме единствените медицински клоуни, които следват системата на Бате Николай и на Давид Бараш, който е най-известният израелски медицински клоун. Идеята на медицинската клоунада е регулярно всеки ден да има клоуни в болниците. В България обикновено се правят благотворителни посещения по Коледа или на 1 юни, но никой не работи за това клоуните да бъдат неразделна част от екипа на болницата”, обяснява Янита Кирова.

В Израел медицинската клоунада е най-силно развита, там е призната и уважавана професия. В 26 болници в страната работят над 200 клоуни, често те пътуват и в чужбина, включително в рискови райони. В момента

в Израел медицински

клоуни дори влизат в

COVID отделенията

Разбира се, облечени с всички необходими предпазни дрехи и маски, но заразените имат изключителна нужда от тях, разказват Ива и Янита.

Янита (най вляво) и Ива (най вдясно) заедно със своите малки ученици от школата им по пантомима

СНИМКА: ПЛАМЕН АНДРЕЕВ
Янита (най вляво) и Ива (най вдясно) заедно със своите малки ученици от школата им по пантомима СНИМКА: ПЛАМЕН АНДРЕЕВ

Освен че лекуват със силата на усмивката, двете всяка неделя от 14 часа са в читалище “Алеко Константинов - 1897 г.”, за да преподават пантомима на деца, като са кръстили своята школа “Училище за щастие”. Това позабравено театрално изкуство дава възможност на малките артисти да разказват истории без езикови граници, защото използват само езика на тялото, обясняват двете млади жени. Освен това учениците им се включват в каузата на д-р Куку и д-р Пипи и са развеселявали връстниците си в болниците с представления. Участвали са и в театрални постановки, като една от тях е посветена на работата на медицинските клоуни. Казва се “Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи”, а сюжетът помага на децата да преодолеят страха си от болници.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ