Напишете дума/думи за търсене

Порция черен дроб или костен мозък за бебето, моля!

Актрисата Камерън Диас често се включва в социалните медии от кухнята си, за да информира почитателите си какво готви.

Модата на прясно приготвената храна с много чесън стигна и до най-малките

Пандемията се оказа златно време за хората, които обичат да експериментират в кухнята. Някои от тях така здраво са се развихрили, че започват да предизвикват леко стъписване с революционните си решения за хранене.

Сред тях наскоро се нареди и американската актриса Камерън Диас. След като заряза холивудската си кариера, за да се посвети на отглеждането на своята малка дъщеря, тя често се появява в социалните мрежи с предложения за домашно приготвена здравословна храна. Клиповете, които пуска, са доста коментирани и харесвани, и изглежда, актрисата има шанс да повтори кулинарните успехи на други звезди като колежката си Гуинет Полтроу и телевизионната водеща Опра Уинфри, които даже издадоха книги със собствени рецепти.

Голямата изненада, която Камерън Диас поднесе на почитателите си, бе как храни своето бебе. Включвайки се от дома си в Бевърли хилс в популярно онлайн шоу, тя разкри, че никога не е давала на 11-месечната Радикс детски пюрета. Готви за нея по три пъти всеки ден, като се старае да ѝ дава храни, които са за възрастни. Дъщеря ѝ вече е яла костен мозък, черен дроб и обича чесън. Слагам подправки във всичко, копър, мащерка, градински чай, разкри актрисата.

Признанието ѝ изненада доста майки, които смятат, че бебешките пюрета са най-доброто нещо за деца под една година, тъй като са съобразени с техните потребности. Имаше обаче и жени, включително водещата на шоуто Рейчъл Рей, които бурно приветстваха подхода на 48-годишната Диас. Според тях колкото по-рано едно дете бъде запознато с различни вкусове, толкова по-голям е шансът да се храни разнообразно и здравословно на по-голяма възраст.

И честно казано, аз също съм склонна да мисля така. Моите близнаци също никога не са яли бебешки пюрета. Не защото съм някакъв върл техен противник, а защото през първите им години ги отглеждахме в Етиопия, където те бяха рядкост. В резултат дъщеря ми още на две години прояде люта етиопска храна и сега, когато е на шест, винаги е любопитна да опитва някакви нови ястия, за разлика от брат си, който продължава да предпочита нещо близко до моите супи, с които бе захранен.

Така че не смятам, че подходът на Камерън Диас крие някакви опасности за нейната дъщеря. Още повече че предимствата на прясно приготвената храна пред консервираната са безспорни. А и в яденето на черен дроб и костен мозък се оказва, че няма нищо лошо. Даже някои диетолози ги наричат суперхрани.

Бульонът от костен мозък например се прилага често при деца с аутизъм или психически разстройства, чийто корен се крие в дисфункцията на червата. Освен че е лесно смилаем, той съдържа силно имуностимулиращи елементи и ценни хранителни вещества. “Науката подкрепя употребата на хрущяла, желатина и други компоненти на домашно приготвения костен бульон за превенция, а понякога и за лечение на остеоартрит, остеопороза, храносмилателни смущения, автоимунни заболявания, та дори и рак”, коментира доктор Кейла Даниъл, съавтор на книгата “Хранителен бульон”. Има обаче няколко важни елемента при приготвянето му, за да е наистина полезен. На първо място е изборът на кокали. Най-добре е да са телешки или от друго животно, което е пасло трева, а не е хранено на закрито с фуражи. Да са пресни и да не са замразявани. Преди да се сложат да се варят, трябва да се запекат на фурна за около половин час заедно със зеленчуците, които ще бъдат използвани. Друга тънкост е бавното и продължително варене, което обикновено трае между 8 и 40 часа часа в зависимост от вида на кокалите, като най-малко е за рибните и птичите, а най-много е за телешките.

Бульонът може да се включи в храненето на бебето около 6-месечна възраст, но първоначално само по няколко чаени лъжички веднъж седмично. Същият подход трябва да се прилага и при захранването с черен дроб, като подборът му да е още по-внимателен. Задължително да е пресен и да не е стоял повече от 24 часа в хладилник. Има няколко популярни и лесни рецепти за приготвянето му. Първата е да сварите малко парче дроб, колкото кибритена кутийка, с половин сладък картоф, обелен и нарязан, в половин чаена чашка бульон. Друг вариант е същото количество дроб да се сготви в 100 грама мляко с жълтъка от твърдо сварено яйце. И при двете рецепти пасирайте съдържанието, за да стане като пюре, преди да го дадете на бебето.

Черният дроб е богат източник на витамин А и полезни хранителни вещества за много органи и имунната система, но яденето му в прекалено големи количества от малки деца не се препоръчва. Причината е, че той може да блокира активността на други витамини и да доведе до увреждане на черния дроб на бебето. Неслучайно се препоръчва да не бъде яден по време на бременността от майката, тъй като може да доведе до вродени дефекти.

Запознаването на детето с подправките и билките може да започне около осмия му месец, като седмично се поднася само по една нова съставка. Яденето на чесън и лютиво най-добре е да се случва след навършване на една година и първоначално в минимални количества, тъй като се смята, че те въздействат върху центрове в мозъка, отговарящи за болката.

Камерън Диас споделя, че в техния дом се яде много чесън. Затова и тя го отглежда в градината си заедно с различни други подправки и зеленчуци. Така всъщност правят повечето почитатели на прясно приготвената храна, тъй като откриването на тези важни съставки за доброто готвене е трудно в масовите магазини. Но дори да не разполагате с голям двор като холивудските звезди, няколко сандъчета на терасата също биха свършили работа. Далеч по-ключово е времето, което отнема готвенето три пъти на ден. Актрисата признава, че през първите четири месеца от пандемията го е правила непрекъснато, тъй като семейството изцяло е издържано от съпруга ѝ. Сега, когато графикът ѝ започва да се запълва с различни ангажименти, не може да бъде толкова постоянна, но не би се отказала за нищо на света. “Обичам да готвя за детето и съпруга си. Чувствам се невероятно, когато знам какво точно им слагам в чиниите и мога да видя тяхната реакция, когато го опитват”, обяснява актрисата. Твърди, че не се е отказала напълно от холивудската си кариера, но засега семейството е приоритет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ