Напишете дума/думи за търсене

4 Начина за спазване на средиземноморската диета за по-добро здраве

Източник: Pixabay

Какво представлява средиземноморската диета и как може да започнете да се храните с една от най-здравословните диети в света? Ето лесни идеи, за да включите повече средиземноморски диетични храни в живота си.

Може би най-здравословната диета в света - средиземноморската диета, изобилства от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и зехтин. Червеното вино се консумира редовно, но в умерени количества.

Изследванията показват, че ползите от спазването на средиземноморския начин на хранене може да са много: подобрена загуба на тегло, по-добър контрол на нивата на кръвната захар и намален риск от депресия.

Изберете една от предложените идеи и я превърнете в навик. Когато сте готови, преминете към следващата стратегия

1. Гответе със зехтин

Ако сте готвили с растително масло или кокосово масло, преминете към екстра върджин зехтин. Зехтинът е богат на мононенаситени мастни киселини, които могат да подобрят HDL холестерола, "добрия" тип холестерол. Използвайте зехтин в домашни дресинги за салати и винегрети. Залейте готови ястия като риба или пиле, за да подобрите вкуса. Разменете маслото със зехтин в картофено пюре, тестени изделия и др.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

2. Яжте повече риба

Препоръчана рецепта: Сьомга на скара

Протеинът в средиземноморската диета е рибата. По-специално тази диета набляга на тлъсти риби като сьомга, сардини и скумрия. Те са богати на здравословни за сърцето и мозъка омега-3 мастни киселини. Това е любимата храна на Роналдо и той я включва във всяко второ хранене по предписание на диетолога му. Не е учудващо, че с такъв силен играч коефициентите за залагане за Ювентус са 2.90 в предстоящата среща с Интер. Голмайсторът на италианския тийм редува сьомгата с риби с по-малко мазнини (като треска или тилапия), тъй като осигуряват добър източник на протеин. Ако понастоящем нямате много риба в диетата си, лесно е да определите един ден всяка седмица за риба. Готвенето й в пергаментова хартия или пакети от фолио е един безпроблемен начин да я приготвите.

3. Прием на пълнозърнести храни

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Експериментирайте с „истински“ пълнозърнести храни, които все още са в „целия“ си вид и не са прецизирани. Киноата се готви само за 20 минути, което я прави чудесна гарнитура за ястия през нощта. Ечемикът е пълен с фибри. Гореща купа овесени ядки е идеална за закуска в студена зимна сутрин. Дори пуканките са пълнозърнести - вие ядете царевица с въздух и се откажете от маслото (вместо това опитайте със зехтин). Допълнете приема си с други пълнозърнести продукти, като пълнозърнест хляб и тестени изделия.

Но ако все пак ви е твърде трудно да превключите от старите си рафинирани фаворити, поетапно използвайте пълнозърнести храни, като използвате пълнозърнести смеси от макаронени изделия и ориз или смесване на пълнозърнести полуполовинки с рафинирани (като половината) пълнозърнести макаронени изделия и половин бяло).

4. Пийте (малко) вино

Най-хубавото в средиземноморската диета. Хората, които живеят по Средиземно море - испанци, италианци, французи, гърци и други – не вечерят без чаша вино, но това не означава, че трябва да го наливате в свободното си време. Диетолози и експерти, разработили средиземноморската диета за изследването на New England Journal of Medicine, съветват жените да се придържат към порция от 3 унции, а мъжете към порция от 5 унции на ден ( 1 унция е 30 ml). Когато отпивате, опитайте се да го направите с храна - още по-добре, ако тази храна се споделя с близки.