Напишете дума/думи за търсене

Петя Дикова два пъти сбъдна мечтата на Илиян Любомиров да е баща на момче

Илиян Любомиров с най-важните хора в живота си - любимата му Петя и двамата им синове Александър и Илиян-младши
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

През последния месец се чувствам като ходеща реклама на бащинството, написа преди дни поетът и рекламист Илиян Любомиров, на когото популярната тв водеща и журналистка Петя Дикова роди втори син - Илиян-младши.

Това изречение бе част от емоционална негова публикация в инстаграм, която е една от многото, посветени на най-любимите му същества. Пак в социалната мрежа Любомиров съобщи, че ще има дете от своята половинка, похвали се, когато стана баща за първи път, а за очакването на второ двамата с Петя направиха и публикуваха забавна фотосесия.

Като човек, отгледан и възпитан в прекрасно семейство, той винаги е искал сам да създаде такова. И в него да има любов, обща визия за живота, много смях и, разбира се, няколко деца. “Близо 16 години съм бил само̀ дете, преди да се роди сестра ми, и затова мечтата ми беше моите деца да израстват заедно. Но всъщност

истинското ми

желание да стана

баща се появи едва

когато срещнах Пипи,

а останалото, както се казва, е история. Гледам на родителството отговорно и бих имал толкова деца, колкото мога да си позволя да направя достойни хора. А за това трябва време”, разказва той.

И истината е, че се чувства като ходеща реклама на бащинството не от месец, а от една точна дата - 22 април 2019 г., когато на бял свят се появи първият му син Александър. Чиста случайност или не, но това е и денят, в който неговите родители празнуват 30-годишнината от брака си.

“Чувствам се така, откакто се роди Александър, но това усещане се засили с раждането на Илиян-младши на 11 декември 2020 г. Парадоксално, но недоспиването при мен не води до умора, а до истински прилив на енергия. Когато момчетата са около мен, особено пък ако са върху мен сгушени, когато виждам, че са здрави, че растат, че се усмихват, няма нещо, което може да ме събори”, обяснява Любомиров.

Илиян Любомиров целува бременното коремче на половинката си Петя Дикова.
Илиян Любомиров целува бременното коремче на половинката си Петя Дикова.

Той винаги е твърдял, че решението един човек да стане родител, е много лично. Затова и не харесва пропагандите в тази посока - дава си сметка, че много хора искат да имат деца, но има и такива, които имат здравословни или финансови затруднения. “Или пък защото не са срещнали правилния човек. Но има такива, които се колебаят, изпитват несигурност дали ще се справят, отлагат, без да имат обективни фактори. На тях мога да кажа, че

никога не съм

изпитвал нищо

толкова ценно,

колкото това да бъда баща.”

Сам казва, че е по-лесно един мъж да каже “Искам много деца”. “Защото нито трябва да ги износваш ти, нито се налага да стопираш кариерата си, отдавайки се на отглеждането и възпитанието им. Затова и всеки ден благодаря на Пипи, че се съгласи да се впуснем в това приключение, придавайки нов смисъл на дните ни.”

Благодарността му се изразява в думи, но и в действия. Откакто са родители с Петя, двамата се опитват да си поделят поравно грижата за децата. А сега, с появата на Илиян-младши, се стремят да отделят еднакво внимание на двамата си синове, така че големият Александър да не се почувства по никакъв начин пренебрегнат. Така например,

ако Петя храни

едното момченце,

Илиян сменя

памперса на другото

Докато Петя приспива Илиянчето, той носи Сашко на конче.

“Така съм наредил ангажиментите си, че да мога максимално време да бъда със семейството си точно сега, когато те най-много имат нужда от мен. Знам, че няма по-силна от връзката на майката с детето, но полагам всички усилия не да “помагам”, а да бъда равнопоставен в грижите”, казва Любомиров.

Илиян, Александър и Петя в очакване на новото попълнение в семейството си. Илиян-младши се роди на 11 декември 2020 г.
Илиян, Александър и Петя в очакване на новото попълнение в семейството си. Илиян-младши се роди на 11 декември 2020 г.

Силната връзка с децата си се опитва да изгради още докато те са в корема на майка си - чете им приказки, докато Петя е бременна, пуска им хубава музика. Така

и двамата му синове

обожават Queen от

пренатална възраст

“Любовта към книгите се възпитава от точно толкова рано. Няма как да очакваш детето ти да чете с удоволствие един ден, ако не вижда теб самия с книга всеки ден. Признавам, че класическите приказки ги знам наизуст и затова често импровизирам върху сюжетите им”, смее се Илиян.

Той е плътно до любимата си жена и при двете раждания. Не че е в родилната зала и държи ръката на Петя, но стои в болницата от постъпването ѝ до изписването на Александър. “Бях до Пипи в първите дни, когато се роди Сашето. Всъщност и аз живях в “Майчин дом”. А младши се появи във време, в което това не беше възможно заради противоепидемичните мерки”, разказва той.

С Петя единодушно се съгласяват как да кръстят децата си. Понеже и двамата вярват както в приемствеността, така и в това, че името е знамение, Илиян много държи първото им момче да се казва като именития си дядо - бащата на Петя Сашо Диков.

Тогава дори и не подозират каква комбина ще са дядо и внук и колко много ще помага известният тв журналист с грижите по Сашето. “Пипи пък настоя да кръсти втория ни син на мен. И да си призная - отговорността е огромна да създам такова име, че той да се гордее да е Илиян Любомиров-син. Но пък какъв кеф е само!”

Заради силната връзка с баща си, Илиян много се е надявал един ден също да има син. Факт е, че Петя сбъдна мечтата му не веднъж, а два пъти и сега му предстои да научи своите момчета на всичко онова, на което баща му го учи през годините. “Да бъдат мъже, да бъдат точни, да уважават другите, да държат гарда си високо, да са грамотни, да четат стойностна литература, да имат позиция и гръбнак да я отстояват, да са граждани на света, да мислят мащабно и с широта, да плуват, да бият силни сервиси на волейбол, да обичат. Всъщност зад всичко това седи единственото важно - да бъдат добри хора. Няма значение какви са постиженията ти, ако в душата си не си чист”, категоричен е Любомиров.

Сега, понеже и Александър, и Илиян са още много малки, май единственото им общо занимание е спането. Което за децата си е досадна рутина, а за баща им - същински лукс. “Игрите на пода с конструктори, пъзели и колички все още са занимания със Сашето, но времето лети толкова неусетно бързо, че докато мигна, Илиянчето вече също ще е част от тях. Иначе разходките са нещо, което цялото семейство обича. Кой на конче, кой сгушен в мама. Надявам се скоро отново да можем да пътуваме, за да им покажа и България, и света.”

Сашко е прегърнал братчето си Илиян.
Сашко е прегърнал братчето си Илиян.

Другото, което младият баща обича да прави с децата си, е

да откриват заедно

приказките и

стихотворенията

на Валери Петров,

които майка му навремето му е чела, когато самият той е бил малък.

Откакто е баща, Илиян е много по-организиран отпреди - знае, че други хора зависят от него и няма право много-много да се размотава. Да, има съботи, които би искал да прекара цял ден в леглото с хубава книга в ръка. Но вместо това става и с Петя и двете им момченца излизат на разходка в планината - за да могат малките да трупат впечатления, да се изморяват, да дишат чист въздух.

Бащинството го променя и в друга посока - сега по-често отпреди Любомиров казва на своите родители колко са страхотни те, колко ги обича, осъзнавайки вече през какво са преминали, за да го отгледат.

“За първи път знам какво правя с живота си. Знам накъде отивам и за какво е цялото старание. Струва си, когато има кой да ти пази гърба и кой да се облегне на теб”, казва той с усмивка.

Двамата с любимата му Петя са избрали сами да отглеждат синовете си, защото вярват, че нищо не е по-ценно за децата им от времето с мама и татко. Близките им - баби, дядовци, братя и сестри, са достатъчно интелигентни, за да не ги засипват със съвети. Помагат само с това, в което са най-добри - като обичат безрезервно двете момчета. И като са винаги на линия, ако Петя и Илиян имат нужда от подкрепа. “Безценни са миговете на всяко дете с баба и дядо. Е, и моята майка, и Аня (Пенчева - б.а.) от време на време ни носят и по нещо вкусно за хапване”, смее се той. Илиян и Пипи все пак намират и мъничко време само за себе си, най-вече когато момчетата заспят. Но ако в началото и на двамата им е спокойно и безгрижно в тези моменти - никой не плаче и не иска нещо тук, сега и веднага, то минути по-късно вече започват да им липсват момчетата. “Не сме родители, които поне на този етап могат да оставят децата си, за да отидат на почивка само двамата. Когато Сашето и Илиянчето поотраснат малко, ще е по-различно, предполагам.”

ИЛИЯН ЛЮБОМИРОВ
ИЛИЯН ЛЮБОМИРОВ

Илиян е един от най-известните съвременни млади поети, който от доста време се занимава и с реклама. Доскоро бе част от панелистите в предаването “На кафе”, а от година е креативен директор в рекламната агенция Brigada&Co. “Естеството на работата ми е свързано, от една страна, с раждането на идеи, а от друга - с психологията и познаването на обществото и нагласите му. Все неща, които позволяват на любопитството ми към света и човека да намира полезно приложение”, казва той.

Освен това

работи и по проект за

създаването на

център за българска

литература,

преведена на

чужди езици

в София. Това ще е място, от което чужденците да могат да намерят преведени на своя език наши литературни произведения. Но работата по този проект тепърва предстои. “Вярвам, че изкуството е най-добрият посланик на една държава, и искам чужденците, които идват тук, да могат да си тръгват с нещо повече от тениска, мускалче с розово масло и махмурлук”, усмихва се Илиян.

Съвсем скоро за първи път ще работи и с любимата си Петя по голям проект съвместно с един от големите производители на хранителни продукти в света. “С Пипи ще бъдем лица на глобалната кампания Modern Parenting, насочена към важните теми и предизвикателства за съвременните родители - от натиска на социалните медии до това правилно ли храним своето бебе или малко дете. Даваме си сметка, че популярността ни носи със себе си и много отговорност, и ще се постараем да бъдем максимално полезни за бъдещите и настоящи родители.”

Неговите съвети

към младите бащи

Не обичам да давам непоискани съвети. Това, което работи за нас, може тотално да не работи в друго семейство. И все пак, момчета, разтривайте от време на време жените си, казвайте им без повод колко ги обичате, целувайте им челата и не им се сърдете, когато ви късат нервите. Те носят вашите деца. Колкото и трудно да е, минава и се забравя. Също така не си хвърляйте дрехите по столовете. Това може да предизвика напълно ненужен апокалипсис.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ