Напишете дума/думи за търсене

Лимонът е добър за бебета, които са злояди

Кога мога да дам на детето да опита лимон? От 6-месечна възраст можете да предложите лимонов сок, разреден с вода с добавяне на захар.

Ако след това няма признаци на алергия или неразположение, от 8 месеца започнете да въвеждате лимон като допълваща храна. По това време бебето е в състояние да направи разлика между кисел вкус, но това не означава, че ще му хареса. Ако детето е склонно към алергични реакции, отложете началото на дегустацията на лимон до 3 - 5 години. Също така имайте предвид, че може да възникне пълна непоносимост към плода.

Какви са полезните свойства на лимона?

Лимонът съдържа голямо количество витамини и минерали, както в сърцевината на плода, така и в корите. Наситен е с алкални елементи като:

калий (163 мг)

калций (40 мг)

фосфор (22 мг)

магнезий (12 мг)

натрий (11 мг)

сяра (10 мг)

цинк (0,13 мг)

Включват се също:

Витамин А (2 мкгр)

Витамини от група В (0,33 мг)

Витамин С (40 мг)

Витамин Р (0,2 мг)

Витамин Е (0,2 мг)

Лимонът включва до 8% органични киселини и до 3% захари. Една от съставките на лимона е лимонената киселина. Сред полезните елементи са терпени, пектин, танини. В една супена лъжица от кората на един лимон се съдържа 13% от дневния прием на Витамин С, а в сока на един лимон - 33%.

Лимонената киселина повишава апетита, което е полезно за бебета, които постоянно не искат да ядат. Пектиновите вещества гарантират извеждането на тежки метали от тялото. Витамините А и С предпазват от множество микроби и вируси, действат като защита за организма. Лимоновият сок е добър за сърдечно - съдовата система и работата на бъбреците. Витамин D се счита за необходим за детското тяло, той благоприятно влияе на правилното развитие на бебето, предпазва от рахит и укрепва нестабилния имунитет на децата. Полезно при заболявания като хроничен тонзилит, фарингит, стоматит.

Противопоказания

С всички споменати полезни свойства, лимонът все още има вредно влияние върху здравето. Все пак той принадлежи към семейството на цитрусовите плодове, които често са силни алергени. Педиатрите не препоръчват лимон за ядене, тъй като излишъкът на лимонена киселина е вреден за стомаха и червата на децата. Също така плодовата киселина може да има отрицателен ефект върху зъбния емайл.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ