Напишете дума/думи за търсене

Живеем в хаос и пазим непотребни вещи - какво се случва с мозъка ни?

За много от нас домът се превърна не само в мястото, където живеем и спим, а и където работим и прекарваме по-голямата част от “социалното” си време.

И тъй като къщите ни стават многофункционални, като членовете от семейството или съквартирантите използват пространството едновременно, лесно е организацията на реда и чистотата да излезе извън контрол. Малко бъркотия може да изглежда безобидно, но тя е свързана с по-ниско настроение, стрес и липса на фокус. Така че захващайте ръце и нека влезем в пролетта с изрядно чисти домове.

Безредието означава различни неща за различните хора. Безредието е всичко, което ви пречи да продължите с ежедневните си задачи в живота.
Има много причини, поради които бъркотията може да излезе извън контрол. Като начало животът ни е пълен с ангажименти. Много рядко се спираме и отделяме време, за да разгледаме всички неща, които имаме около себе си и не осъзнаваме, че половината от тях въобще не ни трябват. Не сме ги докосвали от години, но това не пречи да отнемат от енергията ни. Трябва да вземем решение за това кое ще запазим и премахнем.

Безпорядъкът твърде често е неизбежен, предвид обществото, в което живеем. Ние съществуваме в потребителска култура за еднократна употреба, където сме бомбардирани с най-новите вещи, които си струва да придобием, маркетинг, съобразен с нашите предпочитания и предназначен да повлияе на нашето поведение. Нещо повече - стойността, дадена за вещите - ги прави трудни за изчистване. Може да бъде предизвикателство да се откажем от много неща по различни причини.

Бъркотията може да повлияе на психичното ни здраве по различни начини - от безпокойство до качеството на съня и дори вниманието ни. А също и на нивата ни на производителност. Безредието има кумулативен ефект върху съзнанието ни, увеличавайки потенциала на когнитивно претоварване и намалявайки ресурсите ни. Също така причинява повишени нива на кортизол. Това увеличава вероятността да се почувствате съкрушени, с по-ниско настроение и да чувствате притеснение.

В затрупана среда имаме повече информация за обработка, визуални напомняния за нашата неорганизирана среда, която непрекъснато ни разсейва. Това може да се превърне в проблем, когато се опитваме да се съсредоточим върху друга задача, тъй като бъркотията ни отвлича от обработката на информация.

Взехте ли решение? Започнете с преглед на всички вещи, които имате. Включването на тези, с които живеете, трябва да помогне за облекчаване на тази задача и да ви улесни с вземането на решения. Не забравяйте, че много от нещата, които няма да ползвате, могат да бъдат дарени. След като се отървете от всичко, което вече не искате, можете да започнете да търсите дом за всеки предмет - това би трябвало да е лесно. Процесът е труден, особено ако дълги години сте трупали, но след това вашият ум и пространство ще са обновени. Гарантираме!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ