Напишете дума/думи за търсене

Всичко, което трябва да знаете за храненето през бременността

Важно е винаги да се храните балансирано, а още повече, когато сте бременна. Това, което ядете, е основният източник на хранителни вещества за вашето бебе.

Много жени обаче не получават достатъчно желязо, фолиева киселина, калций, витамин D или протеини. Така че, когато сте в очакване на дете, трябва да увеличите количеството храни, съдържащи тези вещества. Ето от какво се нуждаете през деветте месеца.

Калций

Помага за изграждането на здрави кости и зъби. Основните източници включват мляко, сирене, кисело мляко. По време на бременност се нуждаете от 1000 милиграма (mg) дневно.

Желязо

Помага на червените кръвни клетки да доставят кислород на вашето бебе. Източниците включват постно червено месо, сух боб, грах и обогатени с желязо зърнени храни. По време на бременност се нуждаете от 27 mg дневно.

Витамин А

Нуждаете се от този витамин за здрава кожа, зрение и растеж на костите. Морковите, тъмните листни зеленчуци и сладките картофи са добри източници. По време на бременност се нуждаете от 770 микрограма дневно.

Витамин Ц

Насърчава здравите венци, зъби и кости и помага на тялото ви да усвоява желязото. Добрите източници включват цитрусови плодове, броколи, домати и ягоди. По време на бременност се нуждаете от 85 mg дневно.

Витамин D

Помага на тялото ви при усвояването на калций, за да помогне за изграждането на костите и зъбите на вашето бебе. Източниците включват излагане на слънчева светлина, мляко и мазни риби, като сьомга. По време на бременност се нуждаете от 600 международни единици (IU) дневно.

Витамин В6

Помага за образуването на червени кръвни клетки и помага на тялото ви да използва протеини, мазнини и въглехидрати. Можете да намерите Витамин В6 в говеждо месо, черен дроб, свинско месо, пълнозърнести зърнени храни и банани. По време на бременност се нуждаете от 1,9 mg дневно.

Витамин В12

Помага за образуването на червени кръвни клетки и поддържа вашата нервна система. Можете да намерите този витамин само в животински продукти. Добрите източници включват черен дроб, месо, риба, птици и мляко. По време на бременност се нуждаете от 2,6 микрограма дневно.

Фолиева киселина

Намалява риска от дефекти на невралната тръба (вроден дефект на мозъка и гръбначния мозък). Фолат можете да намерите в зелени, листни зеленчуци, черен дроб, портокалов сок, бобови растения (боб, грах, леща) и ядки. Трябва да приемате поне 400 микрограма фолиева киселина дневно преди бременността и през първите 12 седмици от бременността, за да намалите риска от дефекти на нервната тръба. По време на бременност лекарите препоръчват да приемате 600 микрограма дневно.

Качване на тегло

Повишаването на теглото е важно по време на бременността и нещо, което вие и вашият лекар ще наблюдавате в продължение на девет месеца, докато не родите. Натрупването на твърде много или твърде малко тегло обаче може да допринесе за проблеми по време на бременността както за вас, така и за вашето бебе.

Да ядете за двама не означава, че трябва да се храните двойно повече. Ако сте със здравословно тегло преди бременността си, трябва само да ядете средно около 300 допълнителни калории на ден.

Ако очаквате повече от едно бебе, трябва да обсъдите с вашия лекар от колко допълнителни калории се нуждаете. Вашите нужди от хранителни вещества и калории са по-високи от тези на жените, носещи едно бебе.

Пренатални витамини

Витаминните и минералните добавки не могат да заместят здравословното хранене. Повечето лекари препоръчват бременните жени да приемат пренатална витаминно-минерална добавка всеки ден в допълнение към здравословното хранене.

Приемането на добавка гарантира, че вие ??и вашето бебе получавате достатъчно важни хранителни вещества като фолиева киселина и желязо. Но не прекалявайте - приемането на твърде много може да бъде вредно за вас и вашето бебе.

Алкохол и кофеин

Бременни жени и жени, които могат да забременеят, не трябва да пият алкохол. Напитките, съдържащи алкохол, включват бира, вино, алкохол, смесени напитки и малцови напитки.

Дори умереното пиене по време на бременност може да причини поведенчески проблеми или проблеми с развитието на бебето. Обилното пиене по време на бременност може да доведе до сериозни проблеми за бебето, включително малформации и интелектуални затруднения. 

Трябва да ограничите и кофеина. Твърде много от него може да попречи на съня, да допринесе за гадене и да доведе до дехидратация.

Риба

Рибата може да бъде чудесен източник на протеини, омега-3 мастни киселини и други здравословни хранителни вещества. Но бременните жени трябва да се погрижат да избягват определени видове, тъй като те съдържат високи нива на живак, който може да навреди на растящото бебе. Рибите, които трябва да избягвате, включват акула, кралска скумрия, тон, риба меч, тайлфиш, хищна соленоводна риба.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ