Напишете дума/думи за търсене

Проф. Иван Костов: Бременните да се ваксинират след консултации с лекар, ако нямат придружаващи заболявания

В Майчин дом засичаме все повече случаи на бременни заразени с КОВИД. При уголемяване на матката след третия месец става все по-трудно. На експертния съвет вчера приехме единен протокол, за да се облекчат нещата. Всеки понеделник ще се събираме, каза пред БиТиВи проф. Иван Костов, директор на АГ болница "Майчин дом".

Европейската комисия все още не е дала категорично становище за ваксиниране на бременните, затова тук сме решили, че това може да става само по изричното желание на бременната. Аз се подписах под решението на съвета, че бременните не трябва да се ваксинират преди месец, но трябва да споменем, че информация се получава постоянно.

По повод изявлението на д-р Стаменов от болница "Надежда", че бременните може да се ваксинират, проф. Костов каза, че вероятно това е повлияно от разхлабването на мерките в Америка, където започнаха да ваксинират бременни.

Всеки конкретен случай е различен. Ако бременна има придружаваща заболявания, това може да усложни бременността и ваксинацията, каза той.

Моята препоръка е бременните с КОВИД да търсят своевременно лекарска помощ, да не чакат в последния момент. На експертния съвет вчера си разпределихме територията, големите университетски болници ще поемат тежките случаи.

В Майчин дом имаме над 100 случая с КОВИД. Отначало препоръките бяха ражданията на заболелите да се правят с цезарово сечение, сега са това става само по медицински съображения. Виждате как в движение се изменят нещата, каза той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ