Напишете дума/думи за търсене

Коластрата е здравословен "коктейл" за новороденото

При много майки започва изтичане на коластра, докато са бременни. Най-често това се случва през третия триместър. При други бъдещи майки не е така. И в двата случая е напълно нормално.

Случва се, защото в този период гърдите ви се подготвят за предстоящото кърмене и работят на пълни обороти. Може би ще поискате да носите лепенки за попиване в своя сутиен, за да предпазите дрехите си от намокряне. За щастие можете да ги откриете в повечето аптеки.

Коластрата е рядка, жълтеникава течност, която съдържа антитела, помагащи за защитата на новородените от инфекция. Ако изберете да кърмите, този секрет ще обгрижва вашето бебе, докато се появи на бял свят и не започнете да го кърмите сама. Трябва да знаете, че коластрата има много протеини, но по-малко карбохидрати и мазнини от кърмата.

Съпротивителните сили на имунната система на бебето се засилват през първата седмица от живота му. Най-важна за засилване на имунитета е коластрата и затова е особено важно бебето да се храни с нея през първите дни. Причината за това е, че тя съдържа ценни вещества и е важна генетична информация от майката. Тази вълшебна течност има множество молекули, които при контакт с клетките на бебето, отговарящи за имунната му система ги активират и предпазват малчугана от потенциални здравословни проблеми. Може да се каже, че посредством коластрата самата природа забърква здравословен "коктейл" за укрепване на тялото на детето след раждането му.

Съставът на коластрата е особен. Тя е много по-богата на хранителни вещества в сравнение с кърмата. В нея има много високо съдържание на белтъци – албумини и глобулини, а също така и на природни антиоксиданти – витамин А, Е, бета-каротин, цинк и селен.

В същото време в нея има малко казеин и лактоза – тези две вещества са в състояние да раздразнят дори червата на възрастните хора.
Коластрата съдържа още имуноглобулин А, лактоферин, живи левкоците-макрофаги, олиго- и полизахариди и Т-лимфоцити. Ето какво още съдържа.

Хормон на растежа - той отговаря за пълноценното развитие на всяко дете и неговото нормално израстване, забавя стареенето и увеличава възможността от регенерация на всички тъкани.

Инсулино подобен фактор на растежа - той спомага за правилното изграждане на мускулната и мастна тъкан на тялото. Мощно средство против остаряване. Той се намира в големи количества в коластрата. Освен тези му качества, той е много важен за метаболизма, регулирайки едновременно с това нивото на холестерола и кръвната захар в тялото.

Цитокини - те са малки клетъчни сигнални белтъчни молекули, широко използвани в междуклетъчната комуникация и предаването на информация от една клетка на друга. Спомагат за подсилване на имунната система.

Тромбоцитен фактор на растежа - важен е за регенерацията на нервните клетки и за развитието на гладката мускулатура и съединителната тъкан на новородените.

Фактор на растежа на епителната тъкан - укрепва лигавицата и поддържа и предпазва кожата.

Антитела - в коластрата се съдържат широк спектър антитела, отговорни за защитата на организма от различни бактерии, гъбички и вируси.

Интерлевкин 10 – той забавя всички възпалителни процеси.

Съставът на коластрата е по-близък до кръвта, отколкото до млякото. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ