Напишете дума/думи за търсене

Бебето плаче, когато не го държа

За новороденото желанието да бъде държано не е "навик", а необходимост. Опитайте се да погледнете през очите на своето бебе: След девет месеца, прекарани сгушено във вас, да остане само в голямо креватче без топло тяло наблизо може да бъде доста шокиращо

Въпреки че всяко бебе е различно, почти всички те се вълнуват, ако родителят ги носи на ръце, докато са още будни. Разбира се, това не означава, че никога не трябва да очаквате бебето да лежи доволно в креватчето си или че не можете да предприемете стъпки, които да му помогнат да се научи да се успокоява само. То може да се събуди от дрямка и преди да огладнее да погледа нещо, което привлича вниманието му в продължение на няколко минути.

Насърчавайте тези моменти на тихо събуждане, като правите креватчето му интересно, както и удобни и безопасно. Например сменяйте висулката, която сте окачили над мястото му за спане. След няколко седмици то също ще започне да открива и да играе с ръцете си.

След като навърши няколко месеца и може да се забавлява за кратки периоди от време само, бебето ви трябва да се суети по-малко, когато го сложите да легне. И така един ден ще е готово да заспи без особена помощ. Докато това се случи, има две неща, които трябва да опитате: Едното е да го кърмите или гушкате, докато не стане толкова сънливо, че за него е по-голямо усилие да протестира, че го оставяте на леглото, отколкото просто да се отпусне в сън. Другото е да се намери компромисен вид контакт - като люлеене, потупване или поглаждане - който помага да се преодолее разликата между задържането и оставянето.

Имайте предвид обаче, че това са преходни мерки. Постепенно ги изтеглете и след шест месеца бихте могли да поставите сънливото си, но все още в съзнание бебе в креватчето му и да го оставите щастливо да спи само.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ