Напишете дума/думи за търсене

Как да помогнем на болното дете, докато чакаме доктор

Имунната система на детето не винаги може да се справи с атаката на вируси и бактерии. Какво да правим, ако простудата е съборила малчугана, а лекарят не идва. 

Болното дете е стрес за всяка майка, особено ако това се случва за първи път. Най-важното е да не се паникьосвате. Колкото по-рано започнете лечението, толкова по-лесно ще премине неразположението.

Как да разберем, че детето е болно?

През първите часове детето започва да потрепва сякаш му е студено.

Детето е сънливо.

Рязко се повишава телесната температура - до 39-40 градуса.

Хремата може да се появи няколко дни след вдигането на температура.

Даже, когато температурата не е много висока, поведението на детето се променя - то започва да капризничи, често плаче и лошо се храни.

Ако няма усложнения, болестта преминава за 2-5 дни, а кашлицата, хремата и болките в гърлото - до 7-9 дни.

Интересното е, че деца до 3 месеца понасят по-леко простуди и грип, отколкото по-големите, а температурата не се повишава толкова много.

Да си направим план за действие

Обмислете симптомите на болестта. Погледнете в домашната аптечка кави лекарства имате. Възможно е да трябва да отскочите до аптеката.

Обадете се на педиатъра и по телефона обсъдете как да действате, докато той пристигне.

Не показвайте на детето, че сте разтревожени. Много е важно то да има усещането, че родителите владеят положението.

Давайте на детето само проверени лекарства. Не трябва сляпо да се доверявате на съвети на познати. Това, което е помогнало на едно дете, на друго може да навреди.

В очакване на лекаря

Грипът е остро заболяване, но е възможно и да не се прояви веднага. Инкубационният период може да е от 2-3 часа до няколко дни. Ако детето е вдигнало температура над 38,5, дайте му препарат на основата на парацетамола. За деца от 6 месеца до 3 години можете спокойно да използвате Ибупрофен. Не забравяйте да давате течности - билков чай с лимон или настойка от липа. Те са полезни с това, че киселата им среда не позволява на вирусите да се разпространяват. Ако все още кърмите, предлагайте на детето по-често да суче. Когато малчуганът е на 2-3 г. и няма температура, можете да му направите вана с гореща вода на краката (Внимавайте все пак с температурата на водата!). След процедурите сложете на краката топли чорапи.

За смъкването на високата температура може да ви помогне настойка от липов цвят или чай със сладко от малини. Техните свойства да предизвикват потене ще помогнат на организма да се справи с болестта. Чаят трябва да се пие вечер преди сън. Имайте предвид, че при кърмачетата потните жлези не са добре развити. За деца под 3-4 месеца напитки, които предизвикват потене, по-добре да не се дават.

Правете на детето фитонцидни инхалации. Достатъчно е близо до креватчето да поставите съд с настърган лук и смачкан чесън. Вирусите не обичат свежия въздух. Ето защо по-често проветрявайте помещенията. Докато с детето сте в едната стая, можете да отворите прозореца в другата. През зимата, след като затворите прозореца, оставете въздуха в помещението да се отвърне и едва тогава внесете детето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ