Напишете дума/думи за търсене

Опасно ли е вегетарианството по време на бременност?

Вегетарианството през бременността не е опасно. Стига да хапвате разнообразни и здравословни безмесни храни, които да дават на вас и вашето бебе всички ключови вещества. Това обаче не е никак лесна задача

Опасно ли е вегетарианството по време на бременността? Това е един въпрос, който е коментиран доста. Голяма част от хората, които не са вегетарианци обикновено шумно критикуват избора за лишение под една или друга форма в такъв период. Самите вегетарианци пък си имат своя философия за храненето и здравословния начин на живот. Истината е, че вегетарианството през бременността не е опасно. Стига да се хапват разнообразни и здравословни безмесни храни, които да дават на вас и вашето бебе всички ключови вещества. Това обаче не е никак лесна задача.

Ще трябва да разчитате на обогатени храни и добавки, за да е сигурно, че получавате достатъчно от това, което ви е нужно в този деликатен момент. Много е важно вашият наблюдаващ лекар, който следи бременността, да знае още от самото начало, че сте вегетарианка. Винаги се консултирайте с него преди приема на каквато и да било добавка. Заедно с разнообразието от плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, които ще приемате, вие ще трябва да следите и за набавянето на следните хранителни вещества, важни за вашата здравословна бременност:

1. Протеини

Яжте по няколко порции, богата на проетеини храна, всеки ден. При вегетарианците най-добрите източници за целта са яйцата, млечните продукти, бобовите растения, соевите храни, суровите ядки и семената.

Добра идея е например да добавите към салатата си зелен фасул, леща, нахут, сурови ядки или тофу на кубчета. За да набавите протеини чрез вегетарианската си диета, можете да заложите на закуска от пълнозърнест хляб, намазад с фастъчено или бадемово масло. За повече свежест добавете нарязани ябълки отгоре.

2. Желязо

Желязото е сред най-важните неща, които трябва да ни носи храната през бременността. Адекватни продукти за вегетарианци, в които се съдържа, са обогатените зърнени закуски, тестени изделия, фасул, спанак, къдраво зеле, броколи и други.

Избягвате да пиете чай или кафе, докато се храните. Тези напитки съдържат танини и полифеноли, които правят по-трудно абсорбирането на желязото от вашето тяло. Вместо това заложете на напитка, богата на Витамин C, като прясно изцеден плодов сок.

3. Цинк

Повечето от изброените храни, които доставят желязо, ще ви дадат и необхдимото количество цинк. Веществото ще откриете още в следните храни, подходящи за вегетаринаци: сурови ядки, семена, пшеничен зародиш и сирене.

4. Калций

Добри източници на калций за вашата вегетарианска диета са храните като: мляко - прясно и кисело, сирене, соево мляко, плодови сокове, бял боб, тахан, бадеми, ряпа, цвекло.

5. Витамин D

Витамин D е много важен, защото помага на организма да абсорбира калция. Има го е кравето мляко и някои видове плодов сок, както и в зърнените култури. Много от пренаталните добавки включват витамин D.

6. Витамин В12

Витамин В12 играе важна роля в развитието на мозъка на бебето ви. Яденето на няколко порции млечни храни всеки ден трябва да ви предостави достатъчно, ако сте вегетарианка. Ако не хапвате млечни или обогатени храни всеки ден, ще трябва да си го набавите чрез отделна добавка витамин В12.

7. Йод

Йодът също е важен за развитието на мозъка на бебето ви. Йодирана сол, изсушени морски водорасли, краве мляко и кисело мляко са добри вегетариански източници на йод.

8. Омега-3 мастни киселини

Те насърчават развитието на очите и мозъка на нероденото ви бебе. Ще ги откриете в рибата, рибеното масло, и водораслите. Тъй като може да бъде много трудно да се получат омега-3 мастни киселини от нерибни източници, можете да си ги набаваите от хранителни добавки. Този вариант се избира от вегетарианците, които не консумират и риба.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ