Напишете дума/думи за търсене

5-минутна медитация на ден за спокойна бременност

През първите три месеца от бременността приемайте омега 3-мастни киселини и се разхождайте достатъчно. Хубаво е да имате много движение, освен ако лекарят ви категорично ви е предупредил да лежите.

Яжте зелени и оранжеви плодове и зеленчуци

Те са ефикасни срещу депресията. Съдържат витамин C, Такива са, например, сладките картофи, сушените кайсии, морковите и портокалите са полезни за организма. Богати са на магнезий и са естествен мускулен релаксант. Зелените зеленчуци и плодове пък компенсират недостига на магнезий и успокояват мигрената и намаляват умората. Спанакът е най-добрият антидепресант, а подобен ефект имат и броколите, зелето и кивито.

Хранете се често и по малко - 5 пъти на ден

Опитайте се да ядете редовно и във фиксирано време. Не забравяйте за здравословна закуска, топъл обяд и балансирана вечеря. Яжте малко, но полезни неща между основните хранения. С 5-6 хранения на ден ще снабдите и себе си, и бебето с достатъчно енергия за правилно развитие. По време на бременностт организмът се нуждае от много повече вещества.

Правете леки двигателни упражнения през цялата бременност

Така подготвяте мускулите си за това, което предстои. Стегнете мускулите на тазовото дъно колкото се може по-силно за около 4 секунди. Отпуснете. Повторете един път. Сега си представете тазовото дъно като асансьор. Стягайте мускулите бавно, сякаш качвате асансьора на първия етаж. Задръжте за няколко секунди, след това се качете на втория етаж. Ако можете качете се на третия, дори на четвъртия етаж. Сега асансьорът се спуска надолу – отпускайте мускулите постепенно, спирайки на всеки етаж за няколко секунди. Когато се върнете на стартовата точка избутайте мускулите надолу, сякаш изпращате асансьора към сутерена. Не забравяйте да дишате по време на упражненията – не задържайте дъха си.

Научете се да дишате правилно

Добра идея е да посещавате специални курсове за бременни за целта. Вдишвайте и издишвайте бавно и плавно с еднаква сила, продължителност и дълбочина (трябва при вдишване максимално да изпълните дробовете си с кислород, а при издишване – максимално да ги изпразните). Важно е да поддържате постоянен ритъм на дишане. За целта може да броите до 3 (или което друго число ви е удобно) при всяко вдишване и издишване. Пробвайте да вдишвате през носа и да издишвате през устата. Често пийте вода, тъй като организмът бързо се дехидратира в резултата на учестеното дишане.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Медитирайте поне по 5 минути на ден, за да успокоите съзнанието си

Основната цел на медитацията не е просто постигане на релаксация и отпускане на тялото. С практикуването си, тя благоприятства осъществяването на основни процеси, някои от които са – активиране на тялото, повишаване на имунната система, повишаване на самосъзнанието, което води до по-съзнателен избор, както и намаляване не стреса в ежедневието. Тя също така действа като уникална подготовка за раждането, защото намалява безпокойството, което бихте могли да изпитвате. Ето една медитация, която може да изпробвате още днес.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ