Напишете дума/думи за търсене

Невероятен черешов сладкиш

Необходими продукти:

800 г пресни череши или вишни без костилки

1/2 ч. ч. захар на кристали

3 с. л. коняк

За тестото:

50 г меко масло

50 г кристална захар за формите

1/2 ч. л. канела

3 яйца

1 ч. ч. захар

2/3 ч. ч. пресято брашно

1 с. л. грис

1 ч. л. бакпулвер

100 г заквасена сметана

100 мл прясно мляко

1 с. л. коняк

Начин на приготвяне:

Захарта се залива с коняка и 1 с. л. вода и се слага да заври. След като стане на гъст сироп, се добавят черешите и се оставят да покъкрят 10 мин. Половината се отцеждат от сиропа, а другите се оставят в него.

Голяма форма за печене или малки топлоустойчиви форми се намазват обилно с маслото и се поръсват със захарта, смесена с канелата. Яйцата се разбиват заедно със захарта с миксер за 5 мин. до получаване на гъста плътна пяна и се добавя половината от пресятото брашно, смесено с гриса и бакпулвера, заквасената сметана, останалото брашно, прясното мляко и коняка.

Черешите се слагат на дъното на формите. Заливат се с тестото и се пекат 20-25 мин. във фурна на 180° С. Веднага след изваждането десертът се напоява с останалия сироп от черешите, обръща се и се поднася със сладолед и с останалите плодчета.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ